-

Şarpele care injectează venin fără să deschidă gura

Oamenii de ştiinţă au descoperit de curând o nouă specie de şarpe în adâncurile pădurilor din Guineea și Liberia.

Specia este una neobişnuită datorită faptului că aceste reptile pot injecta venin fără să deschidă gura, abilitate întâlnită doar la șerpii din specia Atractaspis branchi („șarpele-pumnal”). Pentru a injecta veninul în pradă, creaturile au niște colți lungi, pe care îi scot prin colțurile gurii. Astfel, reușesc, fără prea mare efort, să înțepe prada aflată pe laterală, la stânga sau la dreapta sa.

Şerpii neobișnuiți pot sări pe distanțe mari, ceea ce îi face niște adversari periculoși, chiar și pentru herpetologi.

Veninul produs de acest şarpe are potențial citotoxic (distruge celulele), cauzând dureri severe, umflături și uneori vătămări însemnate țesuturilor. Deoarece deocamdată nu există un antivenin, victima unei astfel de mușcături își poate pierde degetele.

Până acum au fost capturate cu dificultate trei exemplare din această specie, însă nu prin metoda clasică de capturare a şerpilor, care nu dă rezultate în cazul acestor creaturi.

„În această poziție, șarpele a încercat să muște în mod repetat, ceea ce nu se întâmplă la celelalte specii. Încerca să se îndepărteze încet de observatorii umani sau se încolăcea și descolăcea brusc, sărind adeseori pe distanțe aproape egale cu lungimea corpului lui”, au raportat cercetătorii.

Noua specie a fost botezată Atractaspis branchi sau „șarpele-pumnal al lui Branch”.

Foto: Pixabay

Articole înrudite