-

Cercurile enigmatice din Namibia - un mister vechi de zeci de ani

Din seria fenomenelor misterioase ce se manifestă pe globul pământesc şi care nu îşi găsesc explicaţie în comunitatea ştiinţifică, nu puteau lipsi ciudatele cercuri ce împânzesc solul arid al deșertului Namib.

Misterioasele formaţiuni circulare sunt denumite "cercurile magice" sau "inelele zânelor" şi au un diametru impresionant, care poate ajunge până la 30 de metri.

Parcă sunt formate de picăturile de ploaie căzute pe suprafaţa solului, însă interiorul lor este gol, format doar din pământ, fără vreo formă de vegetație.

În ciuda misterului în care este invăluită originea acestor inele naturale, cert este că acestea apar în deşertul namibian şi în zonele cu climă prietenoasă din Africa, numai acolo unde cade o cantitate normală de ploaie.

De zeci de ani, misterul acestor inele ce par magice tocmai pentru că apar parcă din neant, au dat naştere unor controverse în rândul oamenilor de ştiinţă. Unii susțin că ele sunt create de termite, alții că este vorba de mucegai sau spori care ucid vegetația.

Informaţii preţioase cu privire la misterioasele inele a adus Walter Tschinkel, de la Florida State University, care a observat că cercurile au o durată medie de viaţă de 24 de ani, cele mai mari dintre ele rezistând până la 75 de ani.

Cercetări recente au scos la iveală faptul că formaţiunile ce se întind pe suprafaţa deşertului din Namibia, nu ar fi decât rezultatul unei lupte a plantelor pentru resursele din sol. Cercurile s-ar fi format ca rezultat al absorbţiei de apă şi nutrienţi de către unele plante. Unele dintre acestea, care nu se pot hrăni îndeajuns, mor din această cauză şi dau naştere acestor formaţiuni.

În urma analizelor făcute la faţa locului rezultă că lupta plantelor pentru supravieţuire cauzează formarea cercurilor misterioase din acest deşert, iar faptul că ele apar acolo unde cade o cantitate normală de ploaie întăreşte această ipoteză. Ele nu ar apărea dacă precipitaţiile ar fi excesive sau insuficiente.

Foto: Wikipedia