-

Urșii continuă să facă pagube în Bistrița-Năsăud

Pe parcursul lunilor aprilie și mai s-a desfăşurat în Bistrița-Năsăud evaluarea de primăvară a populaţiilor de urs brun, râs și pisică sălbatică.

Evaluarea s-a făcut pe fonduri cinegetice şi se va centraliza la nivel de judeţ, pe gestionari, urmând ca situația centralizată la nivel de judeţ de către Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud să fie transmisă Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, aflam de la Viorel Grosu - corespondent Radio Antena Satelor.

Odată cu centralizarea datelor se vor face şi propuneri de plafon maxim de intervenţie pentru speciile urs brun, râs şi pisică sălbatică, pe fonduri cinegetice şi gestionari, pentru sezonul de vânătoare 2019/2020.

Propunerile de plafon maxim de intervenţie vor avea la bază nivelul pagubelor și conflictelor înregistrate, situaţia efectivelor reale comparative cu cele optime, tendinţa şi structura populaţiei.

În județul Bistrița-Năsăud sunt , conform ultimelor evaluări peste 630 de urși, de patru ori mai mulți decât au stabilit specialiștii că ar fi efectivul optim.

În ultimul timp, animalele atacă aproape în fiecare zi gospodăriile oamenilor și fac pagube prin gospodăriile fermierilor.

,, Din păcate, în ultima vreme se constată o coborâre din zona de munte specifică mediului lor în zonele de câmpie din diverse motive.

Unul poate fi creșterea numărului de exemplare încât fiecare își creează arealul lui și nu vor să se deranjează unul pe altul.

Se pare că unii dau dovadă de un comportament anormal, agresiv, se apropie prea mult de localități, de animalele de pe pășuni și toate acestea duc la pagube ", afirmă Daniel Pop - șef serviciu la Garda Forestieră Bistrița

Potrivit acestuia, fondurile de vânătoare sunt date unor gestionari care trebuie să se ocupe de animalele sălbatice din areal: ”În cazul ursului, lucrurile sunt un pic mai delicate.

Uneori nu se recomandă aport de hrană suplimentară în cazul lor. Ei trăiesc cu hrana pe care o găsesc în pădure spre deosebire de mistreț sau căprior cărora trebuie să le administreze hrană suplimentară”.

Sursa foto: pixabay.com

Articole înrudite