-

5 iunie - Ziua Mondială a Mediului

Pe 5 iunie, întreaga comunitate internațională, sărbătorește Ziua Mondială a Mediului , sărbătoarea fiind celebrată de milioane de oameni în peste 100 de țări.

În fiecare an, Organizația Națiunilor Unite propune o temă-cheie asupra căreia doreşte să atragă atenția locuitorilor planetei noastre, aflam de la Viorel Grosu - corespondent Radio Antena Satelor.

În 2018, ONU a făcut un apel global pentru a susține lupta împotriva poluării cu plastic, deoarece anual, la nivel planetar, peste 8 milioane de tone de plastic pătrund în apele și oceanele planetei distrugând ecosisteme și punând în pericol viața animalelor și a oamenilor.

“Poluarea aerului”, o problemă invizibilă, este tema aleasă pentru anul 2019.

Calitatea aerului în unele oraşe din România reprezintă un motiv de îngrijorare, iar gestionarea neadecvată a deşeurilor contribuie, de asemenea, la schimbările climatice şi la poluarea atmosferică.

Sursele majore de poluare a aerului din România sunt: arderea combustibililor fosili în sectorul energetic, procesele de producţie din industrie, în special cea metalurgică şi chimică , transportul rutier , şantierele de construcţii , haldele şi depozitele de deşeuri industriale şi sistemele de încălzire individuală .

Rolul Ministerului Mediului este de a evalua și monitoriza nivelul calității aerului, iar al Primăriilor și Consiliilor Județene de a implementa măsuri concrete pentru îmbunătățirea calității vieții populației.

Ministerul Mediului asigură monitorizarea calităţii aerului înconjurător prin cele peste 140 de statii distribuite pe toata suprafața României.

China este țara care găzduiește în acest an Ziua Mondială a Mediului cu tema Beat Air Pollution prin mai multe evenimente tematice care au loc în orașul Hangzhou.

Tema din acest an este o invitație pentru guverne, industrii și comunități și oameni să acționeze, să exploreze energiile regenerabile și tehnologiile verzi pentru a îmbunătăți calitatea aerului.

6 miliarde de oameni de pe planetă respiră aer poluat din care o treime sunt copii iar acest lucru are aspecte negative asupra sănătății lor.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), 97% din orașele din țările cu venituri mici și mijlocii, cu peste 100.000 de locuitori, nu respectă liniile directoare privind calitatea aerului.

Vestea bună este că poluarea aerului poate fi prevenită, se mai arată în comunicatul ONU. Soluțiile – legi, standarde, politici, programe, investiții și tehnologii sunt cunoscute și pot fi implementate.

Aerul curat este un drept uman. Este dreptul fiecăruia dintre noi și responsabilitatea fiecăruia dintre noi.

Foto: pixabay.com

Articole înrudite

  • 5 Iunie - Ziua Mondială a Mediului

    În fiecare an, pe 5 iunie, lumea întreagă sărbătorește Ziua Mondială a Mediului. Planeta ne-a pus la dispoziție toate elementele necesare unei vieți sănătoase, însă, depinde de noi, de fiecare în parte, dacă știm să acționăm responsabil pentru păstrarea unui mediu curat.