-

Foraje în gheţarii vechi de 1,5 milioane de ani din Antarctica

Gheaţa veche de milioane de ani din Antarctica va fi forată în cadrul unei noi expediţii organizate de Australian Antarctic Division (AAD), pentru a obţine informaţii cruciale despre trecutul planetei noastre şi pentru a ajuta la previziunile climatice.

Luni a fost prezentat dispozitivul de foraj proiectat pentru a ajunge la trei km sub suprafaţa Antarcticii, fabricat din oţel inox, bronz şi titan şi care poate rezista la temperaturi de -55 de grade Celsius.

În anii următori, experţii vor săpa la o adâncime de trei kilometri sub suprafaţa continentului îngheţat.

Obiectivul lor este să "rezolve una din ultimele mari probleme ale climatologiei", spune glaciologul Tas van Ommen. Oamenii de ştiinţă urmăresc de fapt să găsească mici bule de aer încastrate în zăpada congelată care sunt adevărate "capsule ale timpului" deţinând date despre atmosfera din vremuri străvechi.

Ideea este de a "analiza aceste capsule ale timpului şi a înţelege ce rol a avut dioxidul de carbon în acea perioadă din urmă cu aproximativ un milion de ani, pe când clima se schimba".

Cu un milion de ani în urmă, Pământul a făcut tranziţia de la ciclul epocii glaciale care a durat 40.000 de ani la un ciclu de 100.000 de ani, a spus Ommen.

"Este necesar să înţelegem dacă CO2 pe care noi îl trimitem în atmosferă va avea consecinţe îndelungate pentru Terra pe viitor", precizează el. Forajele ar urma să înceapă în 2021 şi în total vor dura patru ani.

Sursa: rador

Foto: pixabay.com

Articole înrudite