-

Singurul vulcan din România se află la un pas de erupţie

În Carpaţii Orientali se află Lacul Sfânta Ana, singurul lac de origine vulcanică din estul Europei.

Potrivit unui grup de cercetători străini, care au evaluat activitatea vulcanică din zonă şi au publicat un studiu pe aceasta temă, sub Lacul Sfanta Ana s-ar afla o cameră magmatică în care ar fi între 20 și 60 de kilometri cubi de lavă.

Potrivit acestui studiu, între 8 şi 24 de kilometri cubi de magmă încă clocotesc sub vulcan, subliniind faptul că vulcanul este încă activ şi avertizând asupra faptului că o erupţie a acestuia poate fi luată oricând în calcul.

Existenţa lavei sub lacul Sfânta Ana nu sugerează neapărat o erupţie iminentă, dar indică un risc ce trebuie evaluat, şi anume unul care, în funcţie de rezultate, poate duce la o schimbare de statut a vulcanului Ciomătu.

Prin combinarea unor analize geofizice şi geochimice cu simulări numerice, studiul le-a oferit cercetătorilor o imagine „uimitoare” a ceea ce „mocneşte” sub vulcanul Ciomatu. De asemenea, concluziile studiului ar putea ajuta cercetătorii să înţeleagă mai bine cum evoluează astfel de vulcani de-a lungul timpului.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că în jur de 15% din rocile din crusta de sub Ciomătu sunt topite, dar există zone în care procentul ajunge la 45%, nivel care reprezintă punctul de cotitură în care ar putea apărea erupţii, a afirmat Michael Ackerson, curator al secţiei de roci de la Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Smithsonian”. Sub nivelul de 45%, sistemele vulcanice sunt blocate de roci şi nu pot erupe însă detaliile exacte ale mecanicii care duc la apariţia unui vulcan sau la reactivarea sa nu sunt cunoscute deocamdată.

Vulcanul Ciomătu a erupt ultima oară acum 30.000 de ani.

Citește mai mult despre stil de viațăsfatul medicului și idei practice.  

Foto: Pixabay

 

Articole înrudite