-

VIDEO: Cele mai scumpe găini din lume sunt complet negre

Pe cât de ciudată este înfăţişarea lor, pe atât de căutate şi apreciate sunt aceste galinacee din rasa Ayam cemani.

Găini cu penajul negru am tot văzut, însă această rasă de găini din Indonezia este complet neagră. De la piele până la organele interne, aceste păsări de curte neobişnuite sunt negre atât pe dinauntru, cât şi pe dinafară. Ciocul, ghearele, carnea, organele interne și chiar și oasele găinilor Ayam cemani sunt negre. Până și măduva oaselor are această culoare.

Numai sângele acestor păsări nu este negru, deşi este foarte închis la culoare. 

Păsările sunt negre din cauză că suferă de melanoză, o boală genetică ce determină depunerea excesivă de melanină, pigmentul care conferă culoarea pielii.

Denumite și „Lamborghini-ul păsărilor de curte", găinile Ayam cemani stârnesc un interes considerabil în rândul pasionaților de păsări de curte, în ciuda culorii lor. Nu degeaba aceasta este considerată una dintre cei mai scumpe rase de găini din lume: un exemplar poate costa până la 2.200 de euro.

În mod surprinzător, ouăle găinilor Ayam cemani nu sunt negre, ci crem. Acestea depun doar 60 - 80 de ouă pe an, în comparaţie cu alte rase, care depun 200 -250 de ouă pe an. Un alt aspect particular legat de această rasă de găini este acela că singura modalitate de înmulţire a acestora este incubarea, având în vedere faptul că găinile Ayam cemani nu clocesc.

Găinile Ayam cemani sunt foarte apreciate în Asia datorită cărnii lor, despre care se spune că are puteri miraculoase. Se crede că această carne este bogată în fier, de aceea le este recomandată femeilor înainte și după naștere.