-

Un nou tip de fulg de zăpadă, descoperit de oamenii de ştiinţă

Cercetătorii de la Universitatea Tehnologică din oraşul Luleå, nordul Suediei, au descoperit un nou tip de fulg de nea, informează Sveriges Radio. Descoperirea a fost făcută de un grup de cercetători din cadrul "Academiei Zăpezii", o structură deschisă recent în cadrul Universităţii.

Noul cristal de zăpadă a putut fi studiat cu ajutorul unui aparat roentgen.

"Este minunat că avem un nou instrument, un aparat roentgen, cu care putem vedea cristalele de zăpadă. Cu ajutorul lui am găsit fulgi de zăpadă, a căror descriere nu se regăseşte în literatura deja existentă.

Acesta este un nou tip de fulg de nea" - a declarat cercetătorul în domeniul mecanicii experimentale Johan Casselgren.

Potrivit afirmaţiilor sale, la prima vedere, fulgul de nea seamănă cu o stea, însă, spre deosebire de cristalele deja cunoscute, noul fulg descoperit de suedezi are o mică trompă.

De asemenea, acesta are o formă alungită. Johan Casselgren a precizat că fulgul a fost găsit într-o zăpadă proaspăt căzută. Atunci când zăpada se învecheşte şi se întăreşte, fulgii se transformă în cristale de gheaţă, care seamănă mai mult cu o sferă.

Acum, cercetătorii de la Universitatea Tehnologică din oraşul Luleå intenţionează să studieze proprietătile mai multor tipuri de zăpadă pentru a afla ce se întâmplă cu ea, de exemplu atunci când este bătătorită de roţile maşinilor sau atunci când este adunată de utilajele de deszăpezire.

Sursa: rador.ro

Articole înrudite

 • Distribuție gratuită de semințe țărănești - o inițiativa Eco Ruralis în contextul pandemiei COVID-19

  Asociația Eco Ruralis își exprimă solidaritatea cu toți muncitorii din serviciile esențiale, care se confruntă cu criza COVID-19 și care ne asigură dreptul la sănătate și la hrană.

 • Orice infracţiune săvârşită în timpul stării de urgenţă se pedepseşte în regim agravat

  Orice infracţiune săvârşită în timpul stării de urgenţă se pedepseşte în regim agravat, potrivit Codului Penal.

 • De Paști, mieii vor putea fi sacrificați și în ferme

  Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, anunţă că, în contextul restricţiilor impuse de pandemia de coronavirus, se va permite crescătorilor de ovine să sacrifice mieii pentru sărbătorile de Paști şi în ferme, dar în anumite condiţii stricte.

 • Crucea Roșie Română: Campanie de strângere de fonduri COVID-19

  Crucea Roșie Română lansează campania națională de strângere de fonduri “România salvează România” în cadrul căreia se pot dona 2 euro prin numărul special de SMS 8827, valabil în toate rețelele de telefonie mobilă din țară, fără costuri suplimentare.

  Donații pot fi făcute și prin intermediul site-ului Crucii Roșii Române: www.crucearosie.ro sau direct în contul campaniei RO59BRDE410SV24517324100 (Lei), deschis la BRD Agenția Piața Romana.

  Iuliana Tudor, jurnalist TVR, ambasador al Crucii Roșii Române este ambasadorul oficial al campaniei umanitare de strângere de fonduri “România salvează România”.

  “ În aceste vremuri incerte, știm sigur un lucru: bunătatea și solidaritatea ne fac mai puternici. Pandemia COVID19 este o urgență de sănătate globală care afectează viața și programul zilnic al fiecărei persoane. Am credința că fiecare dintre noi poate ajuta la înfrângerea acestui virus. Este timpul să fim uniți, este timpul să ne implicăm. Salvarea vine de la noi. România salvează România!”, a declarant Iuliana Tudor, ambasador al Crucii Roșii Române.

  De 144 de ani, Crucea Roșie Română a fost alături de populație, în prima linie a asistenței umanitare, în cele mai dificile perioade – inclusiv două războaie mondiale. Pandemia coronavirus de acum nu face excepție. Încercăm prin toate mijloacele să venim în ajutorul tuturor categoriilor sociale afectate de pandemie. Avem nevoie de ajutorul tuturor celor care pot susține acțiunile noastre umanitare.

  “Prin contribuția tuturor, vom putea ajuta unitățile sanitare și vom sprijini cât mai multe persoane vulnerabile care se confruntă cu dificultăți materiale severe și fac față cu greu acestei perioade de stres. Este momentul să ne implicăm și să fim responsabili pentru viitorul acestei țări. România salvează România”, a declarat Ioan Silviu Lefter, director general Crucea Roșie Română.

  Donațiile colectate vor fi utilizate pentru:

  Dotarea unităților sanitare de pe întreg teritoriul României cu aparatură medicală și materiale de strictă necesitate în tratarea persoanelor infectate COVID-19
  Ajutor cu materiale de protecție pentru personalul angajat din instituțiile care asigură permanență în cadrul instituțiilor din subordinea MAI, MAPN, MS.
  Ajutor cu pachete alimentare și pachete igienice pentru persoanele vulnerabile aflate în izolare la domiciliu, în limita resurselor disponibile, și în strânsă legătură cu autoritățile locale.
  Ajutor pentru centrele de carantină din țară, în limita resurselor disponibile, și în strânsă legătură cu autoritățile locale.
  Încă de la începutul acestei perioade de criză, Crucea Roșie Română s-a aflat, conform mandatului său, în colaborare permanentă cu autoritățile naționale și locale și a oferit sprijin logistic, uman și material pentru a consolida răspunsul acestora în pandemia COVID-19.

  Până în prezent Crucea Roșie Română:

  A primit de la persoane juridice donații în bani în valoare de 2 600 000 euro și a achiziționat 375 000 de mănuși de protecție, 300 combinezoane, 1130 litri dezinfectanți ce au fost distribuite la nivel național prin intermediul filialelor sale
  A demarat achiziții pentru: 10 aparate de testare rapidă COVID19, 300 de kituri pentru aparatele de testare rapidă cu care se pot testa 7000 de persoane, 5 ventilatoare mecanice, 1 000 000 măști de protecție .
  A primit materiale de igienă în valoare de 72 000 euro pe care le-a distribuit, prin intermediul filialelor sale, la centrele de carantină, unități medicale, persoane vulnerabile aflate in izolare/autoizolare, însumând peste 5500 de pachete cu produse de igienă.
  Pentru 5 centre de carantină (jud. Timiș, Satu-Mare, Sălaj, Vrancea și în București), Crucea Roșie Română a asigurat din depozitele proprii produse de igienă, apă, lenjerii, produse de curățenie, paturi, pături, și alte materiale de strictă necesitate.
  Prin intermediul programului Banca de Alimente și al donațiilor de la furnizori, au fost colectate și distribuite persoanelor vulnerabile aflate în carantină și / autoizolare, peste 300 pachete cu alimente de bază de 12 kg în valoare de 90 de lei fiecare și 200,000 de iaurturi.
  Cu sprijinul Guvernului României, implementează o campanie națională de informare și conștientizare a populației pentru limitarea răspândirii pe teritoriul României a noului coronavirus. Au fost tipărite 250 000 de broșuri informative, 20 000 de afișe care au fost distribuite la nivel național în mediul urban și rural cu sprijinul voluntarilor.
  În colaborare cu UNICEF România a elaborat materiale de informare pentru copii și părinți cu privire la COVID19 ce au fost postate pe siteul crucearosie.ro și www.unicef.org/romania
  Crucea Roșie Română îndeamnă populația să respecte indicațiile autorităților și să se informeze din surse sigure stirioficiale.ro www.crucearosie.ro, www.ms.ro”, www.dsu.mai.gov.ro, ww.insp.gov.ro

  Televiziunea Română, partener media cu tradiție în susținerea campaniilor umanitare desfășurate de Crucea Roșie Română este, și de data această, alături de organizația noastră. Mulțumim Televiziunii Române pentru promptitudine și implicare. Facem apel către toate instituțiile de presă de a se alătura campaniei ”România salvează România”.

 • Restricţii de circulaţie, prevăzute de Ordonanţei militare nr. 3

  Circulaţia tuturor persoanelor în afara locuinţei sau a gospodăriei va fi interzisă atât ziua cât şi noaptea, cu anumite excepţii, conform Ordonanţei militare emise marţi seară, a anunţat ministrul afacerilor interne, Marcel Vela.