-

VIDEO. Misterioasele linii Nazca - urme extraterestre sau iluzii optice?

Nazca este o regiune aridă din Peru, care fascinează de secole prin însemnele ciudate de origine necunoscută, gravate adânc în roca deşertului.

Desenele, de dimensiuni colosale, sunt cunoscute sub denumirea de liniile Nazca, iar despre acestea se crede că sunt o moştenire lăsată de cultura ce poartă acelaşi nume.

Contururile care măsoară până la 20 de kilometri formează figuri geometrice şi animale care se aştern pe un areal de nu mai puţin de 500 de kilometri pătraţi. Este şi motivul pentru care nu pot fi zărite bine decât de la mare depărtare, în general din avion. Prima dată liniile Nazca au fost observate în 1924, şi la scurt timp s-au realizat şi primele studii. Geograful german Maria Reiche a cercetat din 1941 liniile şi munca sa a dat la iveală aproximativ 50 de figuri şi 1000 de linii.

Geoglifele au fost realizate prin îndepărtarea rocilor de la suprafaţă de culoare închisă, aşezate ulterior în forme prestabilite, descoperindu-se solul mai deschis la culoare. Şanţurile sunt precis lucrate, ceea ce înseamnă că nazcanii posedau noţiuni de geometrie şi inginerie.

Produsul cultural care insuflă zonei un mister aparte este mult mai vechi decât anul 0 al civilizaţiei vestice. Arheologi sunt de părere că primele imagini de acest gen datează de prin anii 800 a.Hr. Liniile Nazca sunt unice în lume, motiv pentru care acestea au fost desemnate de UNESCO ca aparținând Patrimoniului Mondial.

Cercetări recente au scos la iveală nu mai puţin de 689 de astfel de geoglife, clasificate tipologic. În 2011 cercetătorii japonezi au mai descoperit alte 138 de linii. Recent, arheologii peruani, „înarmați” cu mai multe drone, au descoperit 50 de noi astfel de desene. Ele se află în provincia învecinată, Palpa, și sunt aproape invizibile ochiului uman.

Însă spaţiul vast acoperit de desene vechi de până la 2800 de ani încă mai are multe răspunsuri de oferit.

Explorate îndelung de-a lungul timpului, liniile Nazca au stârnit numeroase speculaţii.Toribio Xesspe, încă din 1927 vedea în aceste linii nişte străzi de-a lungul cărora ar fi avut loc nişte ceremonii. Paul Kosok şi Maria Reiche interpretau liniile drept un soi de calendar bazându-se pe observaţiile astronomice ale indigenilor. Helmut Tributsch pomenea la un moment dat de iluzii optice cauzate de apa din canalele subterane folosite pentru întreţinerea terenului agricol, dar cele mai controversate speculaţii aparţin lui Erich von Däniken, care îşi închipuia că ar fi fost de fapt vorba de nişte piste de aterizare pentru extratereştri.

Dincolo de toate fanteziile răsărite din pricina absenţei unor concluzii arheologice clare, nazcanii ne-au oferit drept moştenire un produs cultural cu totul deosebit, pe care merită să-l admirăm şi să sperăm că într-o bună zi vom afla ce gândeau când au realizat magnificele linii.

Articole înrudite