-

Continentul descoperit în mantaua Pământului, ascuns sub Europa

Turiştii îşi petrec vacanţele aici, fără să realizeze că se află, de fapt, pe un continent pierdut, care a apărut în urmă cu aproximativ 240 de milioane de ani şi care s-a scufundat în mantaua Pământului.

Nu este vorba despre legendara Atlantida, ci despre continentul pierdut al Marii Adria, ce s-a desprins din Africa de Nord şi a fost îngropat sub Europa de Sud acum circa 140 de milioane de ani.

„Uitaţi de Atlantida. Fără să realizeze, un număr mare de turişti îşi petrec vacanţele în fiecare an pe continentul pierdut al Marii Adria”, a afirmat Douwe van Hinsbergen, autorul principal al studiului şi profesor în tectonica plăcilor şi paleogeografie la Universitatea Utrecht.

Cercetatorul olandez, alături de o echipă internaţională, a descoperit vechiul continent după ce a reconstruit evoluţia geologiei complexe a Mediteranei, din Spania până în Iran, care viza lanţuri muntoase şi mări scufundate.

Intitulat Marea Adria, continentul era de mărimea Groenlandei şi s-a format acum 240 de milioane de ani, în perioada Trasicului Mijlociu.

Marea Adria este menţionată şi în Vechea Scriptură. Pe această mare, corabia pe care se afla Pavel a navigat 14 zile prin furtună, după care a naufragiat pe insula Malta. Potrivit lui Strabon, numele „Adria” provine de la numele orașului Atria, aflat la gura de vărsare a râului Po, în golful numit astăzi golful Veneția (Geografia,V, I, 8). Actualul oraș italian Adria se află la o oarecare distanță de țărm.

Astfel, continentul pierdut sub Europa ascunde istoria pierdută a Pământului. „De acolo venea marmura pe care grecii şi romanii au folosit-o pentru temple“, susţin oamenii de ştiinţă.

Citește mai mult despre stil de viațăsfatul medicului și idei practice.  

Sursa foto