-

A fost creată ciocolata care strălucește în mod natural în culorile curcubeului

Inventica a ajuns atât de departe încât nu există lucru pe care mintea umană, ajutată de știință și tehnică, să nu îl poată recrea într-o altă formă decât cea cu care ne-am obișnuit.

Printre cele mai neașteptate născociri se numără invenția unui grup de cercetători de la Universitatea Tehnică Federală (ETH) din Zürich și de la Universitatea FHNW de Științe Aplicate și Arte din Nord-Vestul Elveției. Aceștia au brevetat de curând un procedeu care face ca ciocolata să strălucească în culorile curcubeului, fără ajutorul coloranților alimentari.

Povestea ciocolatei-curcubeu s-a născut de la o întrebare: "Este sau nu posibilă fabricarea de ciocolată în alte culori decât clasicele maro și alb. Și, dacă da, cum anume ar fi produsă această ciocolată?"

Nu a fost nevoie de mai mult decât "scânteia" acestui gând, căci cercetătorii elvețieni au și început să facă experimente în bucătăria universității.

În cadrul primelor experimente, ei au folosit învelișuri comestibile din aur și oxid de titan. În funcție de grosimea învelișului, titanul făcea ca ciocolata să capete nuanțe de galben-auriu sau albastru închis.

Însă cei trei savanți au respins această metodă, considerând-o nepractică. Procesul de producție era prea complex, iar aplicarea învelișului era problematică, dat fiind că ciocolata se topește la 31 de grade Celsius.

După ce au stat pe gânduri, cercetătorii au căzut de acord că trebuie să găsească o soluție care să nu implice aditivi. Și-au schimbat complet abordarea, încercând să creeze o amprentă pe suprafața ciocolatei, și nu un înveliș. Pentru asta, cei trei au cooptat-o în echipă pe Anita Zingg, studentă la știința materialelor, care testa o astfel de tehnică în cadrul proiectului ei de masterat. Astfel, echipa de cercetători a reușit ce și-a propus.

Cu ajutorul altor doi experți, au creat o matriță care face posibilă imprimarea mai multor bucăți de ciocolată deodată. În sfârșit, invenția putea fi prezentată producătorilor de ciocolată. După ce au depus cererea de brevetare și după ce au găsit soluții de aplicare a procedurii lor la nivel industrial, savanții au contactat mai mulți fabricanți de ciocolată, în vederea implementării comerciale a soluției lor.

Articole înrudite