-

Unele grupe de sânge prezintă un risc mai mare de infectare cu COVID 19

Persoanele cu grupa A de sânge pot fi puţin mai vulnerabile la coronavirus. Sau cel puţin aşa rezultă dintr-un studiu realizat de cercetători chinezi de la Universitatea de Ştiinţă şi Tehnologie din sudul Shenzhen.

Studiul, publicat pe site-ul MedRxiv, a fost realizat pe mii de pacienţi, spitalizaţi în două spitale din Wuhan, epicentrul pandemiei şi într-un spital din Shenzhen, China. Cercetarea a luat în considerare 2.173 de pacienţi pozitivi pentru Covid-19: medicii le-au analizat sângele comparându-l cu cel a 3.694 de locuitori sănătoşi din Wuhan şi a altor 23.386 din Shenzhen.
Analizând rezultatele, cercetătorii au ajuns la concluzia că "žgrupa sanguină A are un risc mai mare de infectare cu Covid-19"ť decât alte grupe sanguine. În schimb, subiecţii din grupa 0 par a avea "un risc semnificativ mai mic pentru boala infecţioasă"ť. De fapt, datele arată că, în rândul pacienţilor din spitalul Wuhan, 37,75% dintre cei infectaţi au grupa de sânge A, în timp ce doar 9,10% au grupa 0. Din cei 206 care au murit la spitalul din Wuhan din cauza virusului , 41,26% au avut sânge de tip A, în timp ce doar aproximativ 25% dintre victime au aparţinut grupului 0.
Diferenţa ar putea fi explicată prin prezenţa unor anticorpi într-un anumit grup sanguin, însă pentru confirmarea acestei teze sunt necesare alte studii. De fapt, ancheta este încă preliminară şi, pentru a avea certitudinea influenţei grupului sanguin în contagiunea cu COVID-19, vor fi necesare investigaţii suplimentare. În acelaşi timp, studiul ar putea încuraja cadrele medicale, deoarece cei cu grupa de sânge A "žpot avea nevoie de o mai mare protecţie personală pentru a reduce riscul de infecţie".
În ciuda acestor date, dr. Gao Yingdai, cercetător în oraşul Tianjin, a declarat: "Dacă aveţi grupa A, nu este nevoie să vă panicaţi. Acest lucru nu înseamnă că veţi fi infectat 100%. Şi nici dacă sunteţi de tip 0 nu înseamnă că sunteţi absolut în siguranţă. Trebuie să vă spălaţi mereu pe mâini şi să urmaţi liniile directoare emise de autorităţi.”

RADOR

Foto: Pixabay