-

Coronavirus: poluarea agravează infecţiile? Ce spun oamenii de știință

Comunitatea ştiinţifică este împărţită în ceea ce priveşte rolul poluării în răspândirea şi agresivitatea coronavirusului.

Dacă, pe de o parte, există studii care demonstrează că există "o relaţie între depăşirea limitelor legale ale concentraţiilor de PM10 şi numărul de cazuri infectate cu COVID-19", pe de altă parte, există oameni de ştiinţă precum Luigi Lopalco, profesor de igienă la Universitatea din Pisa, care vorbesc despre "ipoteze imaginative".
Posibilităţile ca, în unele zone ale ţării, să existe un impact mai mare al epidemiei legat de poluare sau că în regiunea Lombardia ar exista o formă deosebit de agresivă a virusului sunt ipoteze imaginative. Nimic nu poate fi exclus, însă sunt ipoteze care nu au la bază dovezi ştiinţifice ", a declarat Lopalco, care este şi şeful serviciilor de urgenţă epidemiologică din Puglia, într-o intervenţie la emisiunea Agora, de pe canalul Raitre.
Dar, în ultimele zile, un studiu realizat de Societatea Italiană de Medicină de Mediu (Sima) a definit particulele fine ca un "vector pentru transportul şi difuzarea Covid-19". Conform cercetării "particulele atmosferice, pe lângă faptul că sunt purtătoare, adică sunt un vector de transport şi de răspândire pentru mulţi contaminanţi chimici şi biologici, inclusiv viruşi, constituie un substrat care poate permite virusului să rămână în aer în condiţii vitale pentru o un anumit timp, în ordine de ore sau zile", spun cercetătorii care, în colaborare cu universităţile din Bari şi Bologna, au examinat datele publicate pe site-urile ARPA (agenţiile regionale pentru protecţia mediului) referitoare la toate centralele active de detectare de pe teritoriul naţional, comparându-le apoi cu cazurile de contagiune. Prin urmare, este neviue ca lumea ştiinţifică să investigheze problema şi să o clarifice.

RADOR
Foto: Pixabay

banner 600 j 3