-

Turnul din Ciacova – locul de unde vor putea fi admirate stelele din 2021

Un nou proiect european va scoate la lumină şi va repune în valoare un momunment istoric bănăţean, uitat de vreme şi de autorităţi.

Este vorba despre turnul de apărare din Ciacova, construit în perioada 1390-1394 de familia de nobili maghiari Csaak-zidul înalt de 30 de metri care, asemeni unui scut, ţinea duşmanii acelor timpuri la distanţă.

Turnul din Ciacova – legenda construcţiei

Cetatea Ciacovei se afla pe partea stânga a brațului Timișului, în timp ce așezarea civilă se afla pe partea dreaptă. Era un mic târg de câmpie, care, după cucerirea habsburgică a fost colonizat cu germani, austrieci, cehi, slovaci sau luxemburghezi.

De-a lungul istoriei sale, localitatea bănăţeană a fost resedinţă de district, de plasă sau de raion şi era cunoscută pentru turnul de apărare ce străjuia cetatea. Zidit în stil medieval din cărămidă, pe patru nivele – parter şi trei etaje superioare turnul avea o structură cu plan dreptunghiular şi contraforturi de colț. Grosimea pereților este între 1,10 și 2,70 de metri.

În perioada 1551-1697, cetatea a intrat în stăpânirea turcilor, care o transformat-o într-o fortăreață. În anul 1701 cetatea a fost demolată, turnul de apărare fiind singurul ale cărui rămăşiţe au rămas în picioare şi astăzi, reprezentând un obiectiv turistic important al zonei. Localnicii îl numesc „Cula turcească”, deși aceasta a fost construită cu mult înainte de ocupația turcească, neavând nimic de-a face cu otomanii.

Localitatea Ciacova, aflată la 33 de kilometri de Timişoara şi care poartă peste vreme, cu mândrie istoria cetăţii de altădată a devenit oraş în anul 2004.

De curând, primarul localităţii a semnat cu ADR Vest un contract de finanțare al proiectului “Restaurarea și promovarea Turnului de apărare monument istoric din orașul Ciacova, județul Timiș”. Astfel, în interiorul turnului de apărare va fi realizat un mini-muzeu, dar și un punct de observare astronimică, de unde turiștii vor putea admira stelele. Până în anul 2021, când Timișoara va fi Capitală Culturală Europeană, Turnul de apărare din Ciacova va fi introdus în circuitul turistic. “Acest proiect este important, în primul rând, pentru comunitatea din Ciacova. Noi avem mai multe monumente istorice care pot fi puse în valoare prin introducerea în circuitul turistic. Avem un protocol încheiat cu Polul de Creștere Timișoara pentru anul 2021 și o parte din evenimentele din cadrul programului vor fi organizate la Ciacova. Astfel, vom reuși să punem în valoare Ciacova, să iasă din anonimat, să o punem în circuitul turistic și astfel sper că se va crea și infrastructura necesară, pentru că noi nu avem locuri de cazare, restaurant. Sper că în timp se vor dezvolta, având în vedere aceste obiective turistice pe care le avem, Ciacova fiind încărcată de istorie”, a afirmat edilul. Se estimează că, după implementarea proiectului numărul vizitatorilor va crește cu 2.000 în anul 2022, de la 500 la 2.500.