-

Expoziție dedicată istoriei turismului în insigne

Colecția de insigne a arădeanului Titus Sever Dan Stefanov va fi expusă în Clădirea Preparandiei din Arad, între 12 – 22 februarie.

Colecționarul dorește să aducă astfel un omagiu personalităților care au contribuit la dezvoltatea și promovarea turismului arădean de-a lungul timpului.

Expozitia „Istoria turismului în insigne“, organizata de Primaria Arad si Centrul Municipal de Cultura Arad, va avea loc în perioada 12 – 22 februarie, în Cladirea Preparandiei.

Insignele care vor putea fi admirate vor fi grupate pe mai multe teme: „Speologie“, „Drume?ii veterani“, „Pedagogie“, „Comert“, „Energie“, „Ecologie“, „Roata de fier cu aripa – CFR“.

Printre exponate se vor regasi si câteva insigne care au fost emise în anul 1982, când a fost organizata „Tura albastra – Drumul prieteniei“ – o expeditie montana prin cinci tari care a însumat 4.200 de kilometri.

Cea mai veche insigna din colectia lui Titus Stefanov, care va fi expusa în Cladirea Preparandiei, a fost emisa în anul 1862 de Clubul Alpin Austriac, iar cea mai valoroasa piesa a colectiei este din judetul Arad, a fost emisa în 1899 de Societatea Turistica a Zonelor Montane „Zarand – Codru Moma“.

De asemenea, în cadrul expozitiei vor putea fi vazute câteva portrete care reprezinta personalita?ile care au contribuit la dezvoltarea si promovarea turismului aradean, printre care Czaran Gyula, specialist în turism, originar din Sepreus, care, timp de mai multi ani a explorat Statiunea Moneasa si muntii din jurul acesteia.

Expozitia din Cladirea Preparandiei va fi deschisa în 12 februarie, la ora 17.00.

Expozitia va putea fi vizitata de luni pâna vineri, între orele 10.00 si 18.00 si sâmbata între orele 10.00 si 14.00.

Intrarea este libera.

Stefanov Titus Sever Dan s-a nascut în 27 mai 1940 la Arad si colectioneaza insigne din anul 1982, având în prezent o colectie de 2.000 de piese, majoritatea fiind emise de institutii si cluburi de turism din mai multe tari.

Cele mai multe dintre piesele colectiei au fost adunate datorita pasiunii acestuia pentru expeditii montane si turism, timp de 55 de ani practicând drumetiile pe munte.

Sursa foto: aradon.ro

Articole înrudite