-

Top 10 locuri din România pe care nu trebuie să le ratezi

Noi, cei care încă simţim româneşte, ar trebui să fim recunoscători divinităţii pentru darul de preţ numit simplu: România. O țară binecuvântată!

Faptul că ne-am născut şi am crescut într-un cadru natural pitoresc, cu munţi ce se înalţă până la cer, cu ape limpezi şi cristaline, în care se oglindeşte cerul, este o binecuvântare.

Avem o ţară frumoasă nu doar din punct de vedere geografic. Istoria de mii de ani, cultura bogată, obiceiurile şi tradiţiile, portul popular, dar şi oameni cu suflet curat întregesc acest tablou care ar trebui să ne facă să coştientizăm că suntem deţinătorii unei comori, pe care trebuie să o preţuim şi să o facem cunoscută lumii întregi.

Munţii Carpaţi, Marea Neagră, Dunărea cu a ei deltă, Transfăgărăşanul şi alte frumuseţi autohtone reprezintă adevărate motive pentru care să ne iubim ţara.

Fiecare coltişor din România ascunde locuri minunate, care încântă privirea şi alină sufletul. Există printre acestea, câteva obiective reprezentative care definesc frumuseţea acestei ţări, pe care nu ar trebui să le ratăm.

Aşa că, pentru a ne convinge pe deplin de spendorile ţării noastre, am realizat un top al celor mai frumoase locuri din România, pe care ar trebui să ne propunem să le vedem, măcar odată în viaţă:

1. Delta Dunării

Unică în Europa, Delta Dunării este un univers sălbatic de o frumuseţe greu de descris în cuvinte.

Imaginea pelicanilor care își duc nestingheriți traiul și a nuferilor plutind mândrii pe întinderea apei îți răsfață cu siguranță imaginația. O plimbare de câteva ore în leagănul valurilor de pe brațele Dunării este un alint pentru suflet. Delta Dunării este cea mai bine conservată dintre deltele Europei şi înglobează un univers exotic, cu o faună şi o floră impresionantă.
Peste 1830 de specii de copaci şi plante, peste 2440 de specii de insecte, 91 de specii de moluşte, 11 specii de reptile, 10 specii de amfibieni, 320 de specii de păsări şi 44 de specii de mamifere fac din Delta Dunării un complex natural mirific, supranumit Raiul păsărilor şi a peştilor. Să te plimbi cu barca pe canale şi lacuri, să asculţi freamătul stufului şi zgomotele naturii este o binecuvântare pe care sufletul o merită!

2. Cazanele Dunării

La intrarea Dunării în țară, privirea trecătorului va fi răsplătită cu un tablou natural de basm. Este vorba despre Cazanele Dunării, un sector de o frumuseţe unică din Defielul Dunării. Strălucirea apei în soarele dimineții îți ia privirea, iar muntele de la malul din fața ta pare că se dă cu smerenie din calea prea-mândrului fluviu.

Unul dintre cele mai atractive şi mai admirate puncte de pe traseul Cazanelor Dunării îl reprezintă chipul lui Decebal sculptat în stâncă. 12 sculptori au lucrat la ceea ce avea să fie cea mai mare sculptură în piatră din Europa, înalta de 55 de metri şi lată de 25 de metri.

Aici, la Clisura Dunării totul e lirism și măreție, poezie și glorie. Mai impunătoare decât statuia lui Decebal este doar curgerea grăbită a Dunării care, fără pic de sfială, da la o parte munții din calea ei pentru a ajunge acolo unde soarta i-a dat să ajungă: în mare.

3. Transfăgărășan

Curbele impresionante ale Transfăgărășeanului au dus vestea acestui drum șerpuitor care înfruntă Munții Făgărașului departe de granițele ţării. Poate datorită curajului său de a înfrunta fără teamă înalții Munți ai Făgărașului și a uni Muntenia cu Transilvania. Este un drum sălbatic, în ciuda cuceririi de către om, unde forma muntoasă abruptă se îmbină armonios cu șoseaua, iar valea propune peisaje de rămas în suflet. Muntele aleargă la vale, însă tu te poți opri seren pe marginea drumului pentru a admira plenitudinea. Și aerul dulce de munte.

4. Lacul Albastru

Lacul Albastru, monument al naturii, este o arie protejată de interes naţional, situat în judeţul Maramureş, pe teritoriul administrativ al oraşului Baia Sprie. Rezervaţia naturală reprezintă o întindere de apă de formă eliptică, având o adâncime de până la 4 metri. Apa provine din precipitaţiile infiltrate în lucrările unei vechi excavaţii miniere.

Lacul este unic în Europa datorită felului în care s-a format şi datorită unei proprietăţi pe care acesta o are şi anume că-şi schimbă culoarea în funcţie de anotimp (poziţia soarelui, temperatura apei). Primăvara lacul are culoarea albastru deschis şi albastru închis, vara are culoarea verde închis, uneori cu reflexe de smarald, iar toamna acesta devine verde închis şi uneori maro.

5. Sighișoara

Poate că Evul Mediu a fost acuzat de multe, ba chiar numit ”Epoca întunecată”, dar noi știm că am rămas cu destule comori de pe urma lui. Sighișoara este una dintre ele pentru că nu fără motiv această cetate medievală, înțesată de turnuri, a purtat cu titlul de ”perla Transilvaniei”. Aflată pe malul Târnavei Mari, mai are astăzi doar 9 din cele 14 turnuri ale meșteșugarilor.

Dacă nu ai ajuns încă să vezi Sighișoara, prima impresie va fi aceea că ai fost teleportat într-o poveste desprinsă din Evul Mediu și că, din moment în moment, un cavaler călare îmbrăcat în armură de oțel îți poate tăia calea. Senzația va căpăta tot mai multă putere pe măsură ce vei căuta să vizitezi Turnul cu Ceas, considerat principalul obiectiv turistic care adăpostește, printre altele, Sala Armelor și Camera de Tortură. În vârful Turnului cu Ceas, de jur-împrejurul balustradei, sunt notate distanțele exacte către cele mai mari capitale ale lumii și direcția acestora. Dar cui îi pasă cum e în altă parte când, ridicând privirea, vezi adunarea de case colorate, pitorești, protejate de acoperișurile din țiglă roșiatică.

 6. Litoralul românesc

Este greu de crezut că un român nu ajunge la Marea Neagră măcar odată în viaţă. Trebuie să ştiţi că, pe lângă plajele consacrate din Mamaia, Costineşti, Neptun sau Vama Veche, există şi plaje sălbatice ca cea de la Corbu sau de la grindul Chiţuc. Acesta se întinde între Gura Portiței și capul Midia; are o lungime de circa 27 de kilometri și face parte din Rezervația Biosferei Delta Dunării. Dacă însă sunteţi pasionaţi de istorie, puteţi vizita nordul comunei Adamclisi, unde se află Monumentul triumfal Tropaeum Traiani.

Iar la nord de Mamaia, la circa 40 de kilometri, puteti vizita cetatea Histria, o cetate întemeiată de coloniști greci din Milet în jurul anului 657 înainte de Hristos.

7. Cimitirul Vesel de la Săpânța

Dacă vizitarea unui cimitir nu ți-a transmis niciodată bună dispoziție, merită să ajungi până la granița de nord cu Ucraina, în satul care a învățat să sfideze moartea și să o privească cu veselia tipică omului rustic. Locul este o adevărată manifestare a artei, o imagine total opusă peisajului sumbru la care te aștepți când intri într-un cimitir.

Este presărat cu cruci de mormânt pictate în culori vesele ce conțin scene ilustrative din viața celor trecuți în neființă. Defuncții sunt reprezentați caricatural după meseria pe care o aveau (tăietor de lemne, agricultor, cizmar etc), activitatea cărora îi dedicau cea mai mare parte a timpului (frământarea pâinii, țesutul) sau în funcție de scena morții. Sub fiecare sculptură vei găsi câte un epitaf alcătuit cu dibăcie și ironie, câteva versuri care povestesc moartea celui care se odihnește acolo și, de multe ori, o ilustrare hazlie a viciilor acestuia din timpul vieții.

8. Lacul făra fund

Undeva, în inima Munţilor Siriu, cerul se oglindeşte într-un lac legendar. De ochiul de apă ascuns privirilor curioşilor se leagă poveşti despre care oamenii locurilor spun că au un sâmbure de adevăr. Lacul Vulturilor, format la peste 1.400 de metri altitudine, se află într-o zonă puţin cunoscută de turişti, cu peisaje sălbatice.

Una dintre legende spune că aici veneau primavara vulturii pentru a bea apa ca să întinerească şi tot aici îşi învăţau puii sa zboare. A doua legendă spune ca un cioban şi-a aruncat bâta în apa lacului şi a plecat. După un an de peregrinări, îşi regăseşte bâta în Dunăre şi, mistuit de dorul mioarelor şi al locurilor natale, se întoarce acasă.

9. Lacul Sfânta Ana și Tinovul Mohoș

Lacul Sfânta Ana, singurul lac vulcanic din Europa Centrală, aflat la aproape 1000 de metri altitudine, e de o puritate deosebită, cu peisaje încântătoare în orice anotimp. Lacul s-a format pe fundul unui vulcan stins din apa de precipitații, în lipsa unor izvoare. Apa e curată, aproape ca apa distilată, doar lipsa sărurilor minerale o face să nu fie potabilă. Din lipsă de oxigen în ea nu trăiesc pești.

Nu departe se află o rezervație floristică Tinovul Mohoș (în traducere Lacul cu mușchi), cu o suprafață de patru ori mai mare decât lacul Sfanta Ana. Solul din turbă e ca un pământ acoperit cu mușchi și poate fi călcat doar în timpul verii, când e uscat. În restul timpului se îmbibă cu apă, sau chiar revine la stadiul de odinioară, de lac.

10. Viscri, județul Brașov

Satul Viscri a devenit cunoscut în întreaga Europă după ce prinţul Charles a cumpărat o casă aici în 1996 şi a vorbit în multe interviuri despre frumuseţile satului din Transilvania.

Satul a făcut obiectul mai multor reportaje apărute în presa britanică. "The Telegraph" relata în anul 2012 că localitatea practic a înflorit şi a devenit unul dintre locurile preferate de turiştii din întreaga lume. În plus în ultimii ani s-au construit pensiuni şi restaurante, care îi întâmpină pe turişti cu produse tradiţionale.

O vizită în satul braşovean Viscri e ca o întoarcere în timp: case vechi, unele chiar de sute de ani, cele mai multe nerenovate, dar cu un farmec aparte, vopsite în culori palide, cu obloane la ferestre. Din când în când mai trece câte-o căruţă pe drumul prăfuit şi denivelat de ţară.

 Sursa foto: pixabay.com

Articole înrudite