-

Castelul Peleş "încununat “ cu două stele de ghidul Michelin

În anul 1900 fraţii Michelin au avut ideea realizării unui ghid tipărit cu informaţii practice despre locuri cu mâncare şi locuri de dormit pentru toţi cei care se aflau la volan pe şoselele europene.

Aşa a luat naştere ghidul Michelin, considerat în zilele noastre un adevărat etalon după care turiştii fac selecţia celor mai bune restaurante sau atracţii turistice.

Ghidul Michelin cuprinde încă de la origini două părţi: Ghidul Roşu – axat pe cele mai bune hoteluri şi restaurante din Europa şi Ghidul Verde – dedicat atracţiilor turistice europene. Vândut în peste 38 de ţări, ghidul Michelin se bucură de un real succes, înregistrând vânzări anuale de peste 1 milion de exemplare. În prezent, ghidul oferă călătorilor o gamă largă de îndrumări turistice, de la hărţi până la resurse on-line de călătorie sau aplicaţii telefonice.

După opt ani de pauză, producătorul de anvelope Michelin a lansat în limba română o nouă ediţie a Ghidului Verde pentru România în care se regăsesc informaţii detaliate şi actualizate despre cele mai importante obiective din ţară. România este singura ţară în care Ghidul Verde este lansat în limba locală, în majoritatea ţărilor europene acesta fiind în limba franceză sau engleză.

Sistemul de acordare a stelelor Michelin corespunde interesului turistului pentru un anume sit şi sunt definite după cum urmează: trei stele înseamnă merită vizitat, două stele se traduce prin merită o oprire, iar o stea este echivalentul interesant. Un obiectiv poate fi selectat şi descris în ghid chiar dacă nu a primit nicio stea.

De curand, castelul Peleş a intrat în galeria obiectivelor turistice recomandate de către Ghidul Verde călătorilor din întreaga lume, atribuindu-se două stele Michelin.

A doua ediţie a Ghidului Verde Michelin România este împărţită în trei secţiuni sugestive. În prima parte, „Să descoperim România”, iubitorii de călătorie sunt purtaţi prin 7 regiuni importante ale ţării, ca mai apoi, în cea de a doua parte, „Să înţelegem România”, să afle atât tainele artei şi tradiţiilor populare, cât şi istoria ţării. Iar partea a treia, „Organizarea călătoriei”, oferă informaţii practice şi utile pentru planificarea în detaliu a excursiilor.

Printre locurile autohtone care au captat atenţia reprezentanţilor Michelin se mai află Maramureşul, care oferă două obiective ce au primit distincţia de 3 stele, Valea Marei şi Valea Maramureşului, Parcul Naţional Retezat şi Castrul Porolisum care au obţinut 2 stele. Salina Turda şi Cascada Bigăr, ambele nou intrate în ghid, au primit la rândul lor câte 2 stele Michelin.

Sursa foto: Pixabay