-

Chipul lui Decebal din Clisura Dunării, iluminat noaptea

Cel mai vizitat obiectiv turistic din Clisura Dunării, chipul lui Decebal cioplit în stâncă, va fi iluminat pe timpul nopţii, începând de vineri, 3 mai, de la ora 21:00.

Autorităţile locale au finalizat în aceste zile o investiţie prin care basorelieful înalt de 55 metri poate fi văzut şi noaptea de zecile de mii de turişti care vor trece anual prin zonă pe nave de croazieră sau care ajung la Mraconia după căderea întunericului.
Un iluminat special a fost pornit şi pe 1 Decembrie. Fluviul, la Mraconia, a fost luminat în culorile drapelului României, după cum aflăm din Jurnalul Olteniei, de la Ana-Maria Constantinescu.
Chipul lui Decebal de la Orşova, cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa, a fost realizată printr-un efort conjugat al istoricului Iosif Constantin Drăgan, cel care a avut ideea realizării acestei opere şi a şi finanţat lucrarea, şi a 12 oameni care au trudit 10 ani. Chipul pe care, astăzi, mii de oameni îl admiră este viziunea lui Drăgan şi a artistului plastic Florin Cotarcea, care pentru schiţă a împrumutat mult din trăsăturile tatălui său. Sculptorul mărturiseşte că nu a mai făcut o altă lucrare de o asemenea anvergură şi crede că ar fi imposibil pentru oricine să poată face aşa ceva de două ori.
Mulajul chipului lui Decebal realizat de sculptorul orşovean, Florin Cotarcea, a fost ales în urma unui concurs.
Lucrările au început în vara anului 1994 şi au fost realizate de o echipă de 12 oameni. Mai întâi au fost defrişaţi copacii care împădureau stânca, apoi s-a trecut la curăţarea stâncilor şi rocilor care puneau în pericol viaţa oamenilor. Peste o tonă de dinamită s-a folosit la realizarea lucrării sculptate, iar uneltele folosite au fost transportate cu barca până la poalele muntelui, iar apoi, cărate de oameni în spinare.
Sculptorii au lucrat în două ture, câte şase ore pe zi şi doar în perioada martie-octombrie, când vremea era favorabilă. Condiţiile nu au fost uşoare, iar la un momentat cinci dintre membrii echipei au căzut de pe schelă, din fericire scăpând cu viaţă.
Cu toate eforturile depuse, sculptorii nu au reuşit să finalizeze lucrarea. După moartea lui Iosif Constantin Drăgan, soţia acestuia a oprit lucrările în 2004.
Statuia lui Decebal, cioplită în munte, în Mehedinţi, pe malul Dunării la Cazane, este cu şase metri mai mică decât statuia Libertăţii. Este înaltă de 55 de metri şi lată de 25 de metri.
Alte dimensiuni fizionomice ale statuii sunt: lungimea ochilor - 4,3 m, lungimea nasului - 7 m, iar lăţimea nasului este de 4 m. Accesul spre La Cazane se face prin oraşul Orşova spre localităţile Moldova Nouă, Eşelniţa şi Dubova, iar după 25 de kilometri de mers cu maşina se intră în defileu.
De asemenea, se poate ajunge şi cu bărcile, care pleacă regulat din Orşova.

RADOR

Sursa foto: pixabay.com