-

Situl arheologic Parţa, punct important pe harta turistică a judeţului Timiş

Consiliul Judeţean Timiş a aprobat studiul de fezabilitate pentru crearea unui punct muzeal la Parţa. Finanţarea va fi asigurată printr-un proiect în valoare de peste 660.000 de euro, în cadrul Programului Interreg România-Republica Serbia 2014-2020.

Judeţul Timiş a fost selectat să implementeze proiectul "Valorificarea potenţialului siturilor arheologice Parţaşi Majdan pentru stimularea turismului în zona transfrontalieră Banat", în parteneriat cu Muzeul Naţional al Banatului şi Municipalitatea Novi Knezevac, Serbia.

"Suntem în linie dreaptă cu un nou proiect menit a dezvolta turismul în judeţul nostru.

Profităm din plin de fondurile europene şi investim bani pe toate domeniile importante ale comunităţii noastre. Acum vorbim de turism, un sector ignorat până de curând, dar cu potenţial enorm.

Avem ce oferi turiştilor, dar multe dintre aceste obiective trebuie să le punem la punct. Am făcut deja paşi mari. Putem aminti aici de eforturile depuse în Margina, prin crearea unui brand turistic în zonă sau de reabilitarea şi transformarea Conacului Mocioni din Foeni în spaţiu muzeal", spune preşedintele CJ Timiş, Călin Dobra.

CJ Timiş va realiza o pagină web privind proiectul, materiale de promovare şi va organiza conferinţe tematice.

Muzeul Naţional al Banatului va fi cel care va contracta proiectarea şi execuţia punctului muzeal de la Parţa.

Municipalitatea Novi Knezevac va realiza materialele promoţionale pentru partea sârbă, o monografie a siturilor arheologice din zona transfrontalieră, precum şi o serie de conferinţe în Serbia.

În plus, aceştia vor contracta serviciile de întocmire a documentaţiilor tehnice privind reabilitarea sitului arheologic de la Majdan (Serbia), precum şi lucrările de reconstrucţie a fundaţiei bisericii de secol 13.

Noile puncte de interes arheologic vor fi incluse într-un produs turistic transfrontalier care va include şi o hartă cu trasee ciclistice, produs ce va fi promovat la târgurişi către agenţiile de turism.

Sursa: rador

Sursa foto: commons.wikimedia.org

Articole înrudite