-

"Zilele Brădetului pentru Dacia", prima ediție a unei manifestări inedite

Artă sacră și simbolistica dacică, ateliere și expoziții cu vânzare de sculptură și pictură, târg cu produse meșteșugărești tradiționale, port popular cu specific ciobănesc, preparate și produse naturale din gospodării țărănești, vinuri de colecție și muzică bună, toate vor avea loc la sfârșitul lui brumărel la Brădet, pe Valea râului Vâlsan din Argeș, într-un cadru natural de excepție.

Este primul eveniment al unui eveniment cu specific dacic în mediul rural din Argeș.

Acesta va avea loc timp de 5 zile, în perioada 31 octombrie- 3 noiembrie a.c. în satul Brădet, comuna Brăduleț.

Aici, sub genericul "Zilele Brădetului pentru Dacia", în zona de unde provine cunoscutul cașcaval de Brădet, va avea loc prima ediție a unei manifestări inedite.

Evenimentul din Argeș este dedicat în mare parte artei sacre și simbolisticii pelasgo geto-dacice și va cuprinde o expoziție de sculptură și pictură cu vânzare, spectacole de muzică populară, produse tradiționale cu vânzare.

Printre artiști și invitați se numără Gabriel Tora, Adrian Voican, Nicolae Rotaru, alți invitați.

Vor susține spectacole Ansamblul Asociației Cultural Sătească Galeș din comuna gazdă, Grupul de țiterași din Galeș condus de meșterul popular Constantin Tică Vasile, Grupul de fluierași din Galeș dar și artiștii Mihai Opincaru, Ana Bardici, Ilona Anghel din Corbii de Piatră și tânăra speranță Maria Elisabeta Negoiță.

În cadrul evenimentului, dar și oricând aleg ca destinație zona Văii Vâlsanului de la Brădet, turiștii pot efectua circuite opționale, care includ o excursie la Salina Ocnele Mari, Mănăstirea Cozia, din județul vecin, Vâlcea.

În Argeș se pot organiza excursii cu autovehicule 4X4 la Barajului Vâlsan, Muzeul Satului din satul Galeș, comuna Brăduleț sau Biserica Brădet.

De asemenea, pe traseul către Brădet se vizitează Mănăstirea Dealu și Curtea Domnească din Târgoviște, Mânăstirea Nămăiești din apropiere de Câmpulung Muscel, Mănăstirea Cetățuia Negru-Vodă, cea de a treia biserica rupestră din judeţul Argeş care seamănă cu schitul Meteora din Grecia sau Mănăstirea Corbii de Piatră, cea mai veche biserică rupestră din România.

Potrivit lui Gelu Irimia, prinincipalul organizator, printre programele inedite apreciate de către turiștii străini se numără traseele cu automobile 4×4 în zonele montane precum și cele de mountain bike.

Sursa: Constantin Pasol