-

Promenada "Regina Maria a României" a fost inaugurată la Paris

O stradă din Paris a fost numită Regina Maria a României, în semn de omagiu pentru cea care a fost recunoscută în toate Europa drept o adevărată ambasadoare a cauzei româneşti la încheierea Primului Război Mondial, nu numai la Paris, dar şi în alte capitale europene unde a susţinut interesele româneşti şi a obţinut sprijin pentru reunificarea ţării şi recunoaşterea României Mari şi a statului naţional unitar român.

Promenada de pe malul stâng al Senei, din proximitatea cheiului Branly, la doi paşi de Turnul Eiffel, poartă numele Reginei Maria a României, plăcuţa cu noua denumire fiind dezvelită marţi, 15 octombrie, de Majestatea Sa Margareta a României şi de viceprimarul Parisului, doamna Catherine Vieu-Charier, în prezenţa Alteţei Sale Regale Principele Radu de România, a altor oficialităţi franceze şi româneşti, reprezentanţi ai Corpului Diplomatic, feţe bisericeşti, personalităţi ale lumii culturale.

Majestatea Sa Margareta a României a evocat, în discursul rostit cu această ocazie, personalitatea străbunicii sale.

Majestatea Sa Margareta a României: „Pentru noi, toţi europenii, Regina Maria a României este un exemplu preţios de patriotism, putere şi profesionalism, de înaltă competenţă şi loialitate. Prin eforturile sale umanitare şi diplomatice pentru ţară din timpul Primului Război Mondial şi al Conferinţei de Pace de la Paris, am câştigat recunoaşterea şi afecţiunea întregii lumi. Este cu atât mai important că Franţa şi Parisul îi aduc astăzi un omagiu Mariei de România, forţei exemplului său personal, dragostei pentru ţara sa şi ataşamentului pentru valorile umanităţii”.

Aşadar, de acum înainte, o părticică din Paris, situată într-unul dintre cele mai frumoase locuri ale sale, va purta numele Reginei Maria a României.

Sursa: rador

Foto: pixabay.com

Articole înrudite