-

Minuni ale naturii: Cascada cu apă termală de la Toplița

În România sunt multe locuri frumoase și interesante despre care se știu puține lucruri sau poate chiar deloc.

La Topliţa, în județul Harghita, întâlnim un fenomen natural deosebit despre care se cunoaște prea puțin. Apa termală se răspândește la întâmplare pe o cascadă. Este unică în țara noastră, iar în Europa mai există una asemănătoare, în Italia.

Natura face ca această cascadă să înghețe foarte rar sau chiar deloc.

Cascada cu apă termală se află la sud-vestul orașului și poate fi observată și din tren fiind foarte aproape de o cale ferată. O puteți repera lesne și pe GPS, așa încât merită să o vizitați.

Cascada este monument al naturii, arie protejată de interes național și rezervație naturală de tip biologic și peisagistic. Este deosebită atât pe timp de iarnă cât și în anotimpurile călduroase.

Se consideră a fi o raritate în România datorită faptului că s-a format în urma depunerilor de travertin precipitate din apa termominerală, bircabonatată și depuse pe afloriment și pe vegetație.

Suprafața totală a rezervației este de 0,5 hectare. Vara, spun vizitatorii, căldura pe care o simți vine chiar de la vaporii de apă, a cărei temperatura atinge chiar și 27 de grade.

Printre beneficiile apei termale se pare că este foarte bogată în calciu, însă aspectul deosebit al Cascadei de la Toplița se datorează culorilor frumoase.

Culorile speciale reflectate de apă de la alb la brun inchis se formează datorită travertinului din straturile inferioare, aflat într-un proces continuu de depunere. Cascada este alimentată de izvoarele stațiunii Bradul.

Sursa: Viorel Grosu

Foto: wikipedia.org

Articole înrudite