-

Apele termale de la Aix

Scris de

Aix-les-Bains, pitorescul oraș-stațiune de pe malul lacului Bourget își datorează, într-o oarecare măsură, celebritatea, unui accident. Aici, la Aix, în 1812, poetul francez Lamartine își salvează femeia iubită, Julie, de la înnec.

La începutul secolului al XIX lea, traversările se făceau cu barca și accidentele de acest fel erau frecvente. Numai că, pentru poet, lacul a devenit, din acea clipă, eroul unei poezii care avea să reprezinte, într-un fel, manifestul romantismului literar european. „O, lac, stânci mute, peșteri, păduri de farmec pline,/O, voi pe cari vă cruță al anilor convoi,/
Măcar doar amintirea acestei nopți senine/Să o păstrați cu voi!”, scrie Lamartine dând sensuri poetice nu doar lacului Bourget dar și localității Aix de pe malul său, oraș care tocmai se pregătea să devină cel mai căutat loc de promenadă și de talasoterapie al francezilor. |ntr-adevăr, perioada numită „La Belle Epoque” reprezintă, pentru Aix-les-Bains, o etapă de maximă înflorire. Stațiunea savoaiardă de un pitoresc nemaîntâlnit are parte de cele mai notabile figuri ale vieții politice și culturale ale vremii. Numeroasele palate care domină orașul atestă trecerea repetata a reginei Angliei - Victoria, a regelui Belgiei - Albert I, sau a lui Aga Khan, a prințului Nicolae al Greciei. a Madame de Staël, Madame Récamier, a lui Alexandre Dumas Père, Honoré de Balzac, George Sand, Guy de Maupassant, Paul Verlaine, Sarah Bernhardt, Rachmaninov, Claudel, Piaf...

Cu 30 de mii de pacienți anual, Aix-les-Bains este, azi, al treilea oraș termal al Franței. Utilizată încă din antichitate, apele sale termale, foarte pure, și-au dovedit eficacitatea în reumatologie, în tratamentul bolilor căilor repiratorii și în afec’iunile mucoasei bucale. Compoziția lor le trasnsformă în veritabile medicamente împotriva durerii. Certificată de Organizația Mondială a Sănătății, stațiunea a devenit capitala refacerii fizice și psihice, a recăpătării formei maxime.
La Aix, sunt două stabilimente termale care tratează patolgii diferite. Primul, „Termele Nationale” a devenit o referință termală în reumatologie. Apele termale de aici tratează reumatismul degenerativ, artroza, inflamațiile cronice și sechelele posttraumatice. Cel de-al doilea stabiliment, „Termele Marlioz” sunt specializate în tratamentul afecțiunilor din sfera ORL, căi respiratorii și mucoasa bucală. 80 la suta dintre tratamente se aplică indiviudual. Stabilimentele termale, situate într-un parc de 10 hectare, printre arbori cenetenari, ne duc, astăzi, cu gandul înapoi, la epoca lui Lamartine, la romantismul său - o boala a geniului rămasă incurabilă, în ciuda trecerii poetului prin Aix-les-Bains.

Un text de Simona Lazăr

Foto: Pixabay