-

Elevii din trei sate sibiene învaţă să fie ghizi locali pentru turişti

Elevii din trei sate, situate în zona de nord a judeţului Sibiu, învaţă să fie ghizi locali pentru turişti. Este vorba de comuna Laslea, cu satele Mălâncrav şi Floreşti, o zonă căutată de cei care vor să descopere fostele aşezări săseşti, cu impunătoarele biserici fortificate.

În perioada 13-16 iulie 2020, copiii de gimnaziu şi liceu din cele trei localităţi vor participa la o Şcoala de Vară, cu ateliere de pregătire în ghidaj turistic şi vor ajuta la crearea unor trasee de drumeţie în această zonă supranumită Colinele Transilvaniei. Zona Sibiului a fost aleasă să găzduiască, în toamna anului viitor, Eurorando, cel mai mare eveniment anual dedicat pasionaţilor de drumeţie din întreaga lume, la care sunt aşteptaţi să participe peste 3.000 de oameni din 30 de ţări.
"Copiii locuiesc în sate renumite pentru patrimoniul lor cultural, istoric şi natural, aşadar a venit momentul să descopere conştient mai multe despre frumuseţea locurilor natale şi să o poată promova şi turiştilor care le vizitează comuna. Tinerii vor avea parte de sesiuni de formare interactive în care vor învăţa despre istoria satelor săseşti, despre diversitatea comunităţilor, confesiunilor, etniilor şi obiceiurilor, despre stiluri arhitecturale. Alături de ghizi cu experienţă, vor studia flora şi fauna locală şi vor identifica noi trasee de drumeţie şi bicicletă pe dealurile din jurul satelor, care vor fi integrate în programul Anul drumeţiei 2021. La finalul cursului, vor exersa tehnici care îi vor ajuta să prezinte povestea satelor lor turiştilor care le vizitează comunitatea", se arată în comunicatul trimis de organizatorii Şcolii de vară.
Potrivit acestora, proiectul promovează turismul sustenabil şi crearea unor legături între comunitate şi vizitatori. Pentru ca autenticitatea satelor transilvănene să se păstreze pentru generaţiile viitoare, este extrem de important ca tinerii să înveţe să aprecieze bogăţia şi valoarea patrimoniului local. Aceştia vor deveni ei înşişi resursa locală pentru a putea răspunde la paradoxul satelor transilvănene care atrag turişti, dar care găzduiesc localnici pentru care viaţa cotidiană rurală nu este deloc simplă social şi economic.

RADOR
Foto: Pixabay