-

Numărul turiştilor români pe litoralul bulgăresc, la jumătate faţă de 2019

În Bulgaria, manifestanţii care reclamă de peste 24 de zile de zile demisia guvernului, acuzat de corupţie, şi-au intensificat presiunea.

Ei spun că nu vor pleca până la demisia premierului, populistul conservator Boiko Borisov, şi a procurorului general Ivan Gheşev, acuzaţi că servesc interesele oligarhilor şi nu ale populaţiei. Aproximativ 60% dintre bulgari susţin protestele şi 45% cer demisia premierului Borisov. În tot acest timp, numărul turiştilor români pe litoralul bulgăresc a scăzut la jumătate faţă de anul trecut, asta în condiţiile în care, spre deosebire de Grecia, Bulgaria nu le cere românilor teste negative PCR.
În ultimele zile a scăzut numărul participanţilor la demonstraţiile şi mitingurile de la Sofia şi în oraşele mari. Se conturează însă tendinţa ca numărul acţiunilor de nesupunere civică să crească. La Sofia sunt blocate într-un mod permanent, prin orăşelele corturi, trei importante intersecţii. Demonstranţii promit extinderea blocajelor. La Varna şi Stara Zagora zilnic vor avea loc demonstraţii cu autoturisme care blochează timp de câteva ore circulaţia. Tentativa a câteva sute de protestatari de a bloca circulaţia pe Autostradă Tracia: Sofia-Plovdiv-Burgas, a fost neutralizată de Poliţie. A rămas însă blocată într-un mod permanent circulaţia pe drumul Stara Zagora-Haskovo. A fost blocat la Blagoevgrad pentru prima dată Drumul Naţional 79 spre Grecia. Poliţia va urma în continuare strategia de a nu interveni în forţă de teama unei explozii şi mai mari a nemulţumirii. Astfel de situaţie a apărut miercuri, când numărul protestatarilor a crescut de două, trei ori. Partidele de opoziţie nu se vor implica într-un mod direct la protest, dar îşi vor organiza simpatizanţii să participe mai activ, prognozează analiştii. Cei mai activi vor rămâne simpatizanţii dreptei tradiţionale, nereprezentată în parlament, a cărei lider, ex-ministrul justiţiei, Hristo Ivanov, a intrat în topul celor mai populari politicieni, în urma acţiunilor sale anticorupţie. Guvernul nu intenţionează să introducă măsuri antiepidemice mai severe. Demonstraţiile cu participare de zeci de mii de oameni în ultimele 24 de zile nu au dus la o creştere bruscă a numărului de noi infectaţi la Sofia, care se menţine sub 100 pe zi. Nu au fost introduse măsuri antiepidemice noi pentru turiştii din ţările membre ale Uniunii. Ministerul Turismului a anunţat că numărul turiştilor români pe litoral a scăzut la jumătate faţă de anul trecut, aceasta în condiţiile în care, spre deosebire de Grecia, de pildă, Bulgaria nu cere teste negative PCR. Cei din Republica Moldova însă trebuie să prezinte astfel de teste. Români sunt 70% din cei care intră în Grecia prin singurul punct rămas deschis pentru turişti pe frontiera bulgaro-elenă, Kulata-Promachonas.

RADOR
Foto: Pixabay