Ascultă Radio Antena Satelor Live

Pâinea violet, un nou superaliment

Profesorul nutriţionist Zhou Weibiao de la Universitatea Naţională din Singapore a inventat pâinea violet. El şi-a dorit să realizeze o pâine care să aibă o textură similară celei albe, dar să fie mai sănătoasă decât aceasta.

11 Aprilie 2016, 08:45

„Provocarea a fost dacă am putea schimba formula de realizare, fără a schimba textura netedă pe care o are pâinea albă şi pe care oamenii pe iubesc atât de mult”, a spus profesorul Zhou Weibiao.

Ingredientul special al acestui superaliment sunt antocianii din orezul negru. Pigmentul natural se găseşte în struguri, afine, prune, vinete şi este bogat în antioxidanţi, cu efecte benefice în prevenirea cancerului, a bolilor cardiovasculare, cerebrale, precum şi a obezităţii şi a diabetului zaharat. Ideea-cheie este eliberarea lentă de energie, astfel încât organsimul să poată utiliza aceste calorii pe o perioadă mai lungă de timp.

Franzela rezultată a fost una cu o tentă violet, bogată în antioxidanţi şi fără aditivi.

Antocianii au încetinit, de asemenea, rata de digestie cu 20 la sută.

Nutriţioniştii spun că pâinea albă este făcută din făină rafinată şi are o proastă reputaţie pentru sănătatea umană. Potrivit lor, conţinutul bogat de carbohidraţi oferă un indice glicemic ridicat şi are un nivel relativ scăzut de fibre şi minerale.

Pâinea a fost făcută luând antociani din orez negru şi infuzându-i în compoziţia pentru pâinea albă. Aceşti antociani, care apar în mod natural în anumite fructe şi legume, dau culoarea violet şi acţionează ca antioxidanţi.

Datorită pigmenţilor naturali şi altor caracteristici (solubilitatea în apă şi lipsa de toxicitate), aceştia sunt utilizaţi pentru a înlocui coloranţii sintetici în industria alimentară şi a băuturilor.

Dovezile ştiinţifice au relevat faptul că antocianii sunt benefici pentru sănătatea noastră. Consiliul European de Informare Alimentară (EFIC) numeşte antocianii flavonoide, substanţe prezente în plante, legume şi fructe, cu efecte antioxidante, antiinflamatoare, antivirale şi antihistaminice.

Profesorul Weibiao spune că digestia pâinii violet este cu aproximativ 20% mai lentă, în comparaţie cu cea a pâinii albe, din cauza unei reacţii chimice între enzimele din orezul negru şi amidonul din pâine. Prin urmare, energia este eliberată pe o perioadă mai lungă de timp, iar indicele glicemic este mai mic. Şi chiar dacă numărul de calorii este identic cu al pâinii albe, sentimentul de saţietate durează mai mult timp. Această pâine ar putea, aşadar, să fie o gustare sănătoasă, precum şi o opţiune bună pentru diabetici.images4

Cercetătorul a precizat, de asemenea, că 80% din proprietăţile antioxidante ale antocianilor sunt păstrate chiar şi după prepararea pâinii la o temperatură de 200°C. Profesorul Weibiao mai spune că pâinea violet, care nu este încă disponibilă în magazine sau online, va fi mai scumpă decât pâinea tradiţională. El a fost deja contactat de mai multe grupuri din industria alimentară. Omul de ştiinţă şi echipa sa au lucrat timp de un an la acest proiect de pâine violet. Rezultatele au fost publicate în octombrie 2015, în mai multe reviste ştiinţifice, inclusiv de chimie alimentară.

Sursa: rador.ro

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 09:59

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi

Multe plante medicinale pot reduce tensiunea arterială ridicată și sunt des utilizate în prepararea tratamentelor...

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi
Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 00:59

Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?

Intoleranța la lactoză afectează doar o minoritate de persoane. Cu toate acestea, într-o societate în care produsele lactate...

Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?
Un foarte bun imunostimulator, leurda
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:36

Un foarte bun imunostimulator, leurda

Leurda este recunoscută ca un remediu natural, fiind considerată leacul oferit de natură organismului în lunile de...

Un foarte bun imunostimulator, leurda
Ceapă verde împotriva calculilor renali
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:31

Ceapă verde împotriva calculilor renali

Ceapa verde este recunoscută pentru capacitatea sa de a stimula sistemul imunitar și de a distruge virusurile gripale....

Ceapă verde împotriva calculilor renali
Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:00

Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul

Deoarece sunt bogate în clorofilă, plantele verzi ajută la combaterea constipației, proaspetei respirații, mirosurilor...

Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul
Urzicile, primăvara din farfurie
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 09:54

Urzicile, primăvara din farfurie

Primăvară fără urzici nu ar trebui să existe. Fără urzici în meniul nostru, mai exact. Aceasta este recomandarea mea la...

Urzicile, primăvara din farfurie
Nicio masă fără salată verde
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 09:48

Nicio masă fără salată verde

Nicio masă fără salată verde. Acesta este sfatul zilei la Sănătos și verde. Zilele acestea vă fac poftă cu legume de sezon,...

Nicio masă fără salată verde
Mușchi ca Popeye, cu spanac
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 09:37

Mușchi ca Popeye, cu spanac

Miroase a primăvară, la Sănătos și verde. Asta pentru că vă reamintesc cât este de important să consumăm legume și...

Mușchi ca Popeye, cu spanac