Ascultă Radio Antena Satelor Live

Strugurii - izvor de sănătate

Sezonul strugurilor se apropie iar ȋn curând ne putem bucura din plin de aroma şi savoarea lor.Fie că sunt albi, negri sau roz, strugurii sunt o o sursă de sănătate, oferindu-ne proprietățile sale medicinale fără a suprasolicita aparatul digestiv – de aceea, specialiştii ȋl consideră fructul cel mai bine digerat de stomac.

07 August 2015, 10:17

Strugurii sunt bogați ȋn fitonutrienți, cum ar fi antioxidanții polifenolici, vitaminele și mineralele. Ca atare, trebuie să-i includeți ȋn mod regulat ȋn dieta dumneavoastră, indiferent de formă: fructe proaspete sau suc.
În struguri au fost descoperite circa 300 de substanţe biologic active cu proprietăţi radioprotectoare, bactericide, antioxidante, neurostimulatoare, de tonifiere şi alte proprietăţi funcţionale. Prin urmare, pe lîngă cunoscutele bioflavonoide, zaharuri, acizi, pectină şi acizi organici sub pieliţa acestui „fruct regesc” se află un întreg „cocktail” de vitamine C, A, B1, B2, B5, B6, B9, E, PP, R dar şi natriu, calciu, fosfor, magneziu, potasiu, mangan, fier, zinc, cupru, siliciu , alături de aminoacizi, quercitine, acid malic, tartic şi coenzima Q10.
Prin compoziția lor bogată și complexă, strugurii menţin sănătatea ficatului, fiind un remediu împotriva litiazei biliare, benefic pentru sănătatea rinichiului, scăzând aciditatea urinei. Strugurele este, de asemenea, un fortifiant al inimii, al vaselor de sânge, dar şi al plămânilor, având efect antiasmatic. Pentru sistemul digestiv, acţionează ca anticonstipant, iar pentru sănătatea creierului, prin cantitatea de vitamina B6, B9, B10 şi magneziu, este un bun antinevrotic. Totodată, consumul de struguri are un efect anticancerigen, datorită conţinutului în procianidine. De asemenea, reglează tensiunea arterială şi depunerile de grăsimi, crescând totodată rezistenţa oaselor,
Se recomandă să consumăm strugurii, ca orice alt soi de fructe între mesele principale, dar nu mai devreme de 2-3 ore după mîncare. În caz contrar digestia este pusă în pericol şi apare balonarea nedorită.
Datorită marii sale puteri energizante, strugurii fac să dispară complet senzația de foame, fiind un esențial ȋn curele de slăbire.
Este indicat ca în fiecare toamnă să facem o cură de struguri proaspeți, timp de 3-4 săptamâni, consumând zilnic 1-2 kg struguri bine spalați: câte o treime luată cu o oră înainte de micul dejun şi înainte de cele doua mese principale. Ȋn caz de obezitate, se recomandă ca din 10 zile să se consume numai struguri timp de 2 zile.
Mustul îmbunătățeşte buna funcționare a ficatului şi a rinichilor. Este folosit şi ca regenerator al organismului, pentru conținutul de lecitina, substanță extrem de importantă pentru memorie şi sistemul nervos.
Strugurii sunt un dar generos de la natură, noi trebuie doar să-i folosim cu consecvență pentru a avea o sănătate excelentă, poftă de viață şi bună dispoziție.

Pește pentru un risc mai mic de depresie
Sanatos si verde 04 Martie 2024, 13:26

Pește pentru un risc mai mic de depresie

Alimentele care asigura longevitatea organismului și care sunt capabile să-i dea acestuia tot ce are nevoie pentru a...

Pește pentru un risc mai mic de depresie
Sanatos si verde 04 Martie 2024, 13:22

Roșii cu antioxidant

Nu uităm nici de roșii în săptămâna alimentelor extrem de sănătoase, la Sănătos și verde. Aici mă refer și la...

Roșii cu antioxidant
Sanatos si verde 04 Martie 2024, 13:18

Nuci pentru inimă

Astăzi, la Sănătos și verde, vă recomand sa nu evitați nucile, ba chiar dimpotrivă - să le consumați deseori. Pentru că...

Nuci pentru inimă
Sanatos si verde 04 Martie 2024, 13:13

Fasolea susține îmbătrânirea sănătoasă

Super alimentele sunt vedetele săptămânii la Sănătos și verde. Vă povestesc despre produsele care nu ar trebui să ne...

Fasolea susține îmbătrânirea sănătoasă
Sanatos si verde 04 Martie 2024, 13:08

Legume crucifere pentru o dietă echilibrată

Sănătos și verde săptămâna aceasta cu alimente minune. Este vorba despre acele produse atât de benefice pentru...

Legume crucifere pentru o dietă echilibrată
Lămâia vă recapătă vocea
Sanatos si verde 04 Martie 2024, 13:01

Lămâia vă recapătă vocea

. De azi înainte, răgușeala nu ne va mai chinui. Asta pentru că vom ști exact cum să acționăm în timp util și,...

Lămâia vă recapătă vocea
Ceaiul de tei calmează rășușeala
Sanatos si verde 04 Martie 2024, 12:57

Ceaiul de tei calmează rășușeala

. Răgușeala este aproape inevitabilă în sezonul rece. Important este să știm cu ce să o tratăm, astfel...

Ceaiul de tei calmează rășușeala
Ceai de soc contra răcelii
Sanatos si verde 04 Martie 2024, 12:52

Ceai de soc contra răcelii

Dacă se întâmplă să vă pierdeți vocea în urma unei răceli sau din orice altă cauză, am soluțiile...

Ceai de soc contra răcelii