Ascultă Radio Antena Satelor Live

Rețete pentru sănătate și îngrijirea casei pe bază de levănțică

Levănțica este o plantă cu flori albastre, care se culeg începând cu luna iunie până la sfărșitul lunii august. A fost folosită la băile aromate încă de pe vremea romanilor, pentru efectul calmant și benefic asupra pielii. În Evul Mediu, levănțica era folosită ca antiseptic. Mai târziu însă, s-au constatat și efectele antidepresive și sedative ale plantei. Atât uleiul, cât și tinctura de levănțică se pot prepara în casă.

Rețete pentru sănătate și îngrijirea casei pe bază de levănțică

10 Iulie 2022, 05:21

Rețete pe bază de lavandă
Dacă îți deschizi dulapul cu obiecte personale de îngrijire e imposibil să nu găsești măcar un produs care să aibă pe lista ingredientelor și lavanda. În ultimii ani, lavanda a devenit chiar unul dintre ingredientele prețioase din produsele de îngrijire personală, după ce nenumărate studii i-au scos în evidență proprietățile. Nu numai că mirosul ei relaxează, dar lavanda calmează și curăță pielea.

1) Tinctura de lavandă
Se obtine prin măcinarea parților aeriene uscate, (poate fi folosită râșnița electrică de cafea pentru cantități mici), după care pulberea obținută se pune în borcane care vor fi umplute până la o treime, restul fiind completat cu alcool de 70 de grade. După adăugarea alcoolului peste pulberea de plantă, borcanele se închid ermetic și se lasă la macerat vreme de 14 zile, agitând din când în când conținutul pentru o mai bună solubilizare a principiilor active. După trecerea intervalului de timp necesar macerării, preparatul se filtrează prin tifon, iar tinctura obtinută se păstrează în sticluțe mici și închise la culoare. Se administrează pe stomacul gol, de trei-patru ori pe zi, câte o linguriță dizolvată în jumătate de pahar de apă.

2) Oțetul aromatic de lavandă
Într-o sticlă cu gâtul larg se pun 10 linguri de lavandă mărunțită, peste care se adaugă jumatate de litru de oțet de mere. Se lasă să se macereze vreme de 10 zile la temperatura camerei, dupa care se filtrează. Se foloseste pentru fricționări și comprese.

3) Uleiul gras de lavandă
Florile de pe două legături proaspete de levănțică se rup ușor de pe jije și se zdrobesc trecând peste ele cu sucitorul, apoi se pun într-un borcan de 800 de grame peste care se toarnă o jumătate de litru de ulei de măsline. Se lasă la macerat pentru câteva zile, la loc uscat, răcoros și întunecat. Apoi se filtrează și amestecul se păstrează la răcoare, într-o sticlă de culoare închisă.
Masajul cu ulei de levanțică relaxează tot corpul, calmează sistemul nervos central și induce somnul. Uleiul este ideal și pentru masajul nou-născutului după baia de seară și pentru adultul care a avut o zi grea de muncă. Uleiul de levănțică poate fi folosit pentru calmarea arsurilor solare deoarece ameliorează durerea și usturimile și ajuta la vindecarea rapida a locului afectat.

4) Băi cu lavandă
Doua maini de lavanda se lasă la macerat în 2 litri de apă, vreme de 8-10 ore (de dimineața până seara), după care se filtrează. Planta ramasă după filtrare se opărește cu încă 2 litri de apă clocotită, după care se acoperă, se lasă să se răcească și se filtrează. În final, se combină cele doua extracte, preparatul obținut fiind adăugat în apa de baie.

Utilizări casnice ale lavandei:
a) Condiment de lavandă - amestecati in cimbrul cu care condimentați mâncărurile puțină lavandă (într-o proporție aproximativă de 1:5). Mâncărurile vor capata o aromă deopotrivă delicioasă și rafinată, fiind, în plus, și mai ușor digerabile. În zona sudică a Alpilor, cimbrul amestecat cu lavanda se dă mâncăciosilor pentru a le regla apetitul și a-i ajuta astfel să scadă spontan în greutate.
b) Pentru a scăpa de molii - se pun in dulap săculeți cu inflorescente de lavandă uscată. Zilnic, conținutul săculeților se freacă în palme pentru ca astfel să se degaje cât mai mult ulei volatil, care alungă insectele.
c) Furnicile, puricii si găndacii fug de mirosul de lavandă. Pentru a scăpa de musafirii nepoftiți, stropiți de două ori pe zi locurile în care aceștia se ascund sau traseele pe care vin, cu o soluție formată din 6 linguri de apă și 10 picături de ulei volatil de lavandă.
d) Pentru a scăpa de mirosurile neplăcute din casă - puneți într-o cană de apă 10 picături de ulei volatil de lavandă și 10 picături de ulei volatil de mentă. Stergeți cu această soluție pereții, podelele toate zonele care degajă mirosuri neplăcute. Evitați suprafețele lăcuite, pentru că uleiurile volatile sunt un dizolvant redutabil și strică lacul.

Pește pentru un risc mai mic de depresie
Sanatos si verde 04 Martie 2024, 13:26

Pește pentru un risc mai mic de depresie

Alimentele care asigura longevitatea organismului și care sunt capabile să-i dea acestuia tot ce are nevoie pentru a...

Pește pentru un risc mai mic de depresie
Sanatos si verde 04 Martie 2024, 13:22

Roșii cu antioxidant

Nu uităm nici de roșii în săptămâna alimentelor extrem de sănătoase, la Sănătos și verde. Aici mă refer și la...

Roșii cu antioxidant
Sanatos si verde 04 Martie 2024, 13:18

Nuci pentru inimă

Astăzi, la Sănătos și verde, vă recomand sa nu evitați nucile, ba chiar dimpotrivă - să le consumați deseori. Pentru că...

Nuci pentru inimă
Sanatos si verde 04 Martie 2024, 13:13

Fasolea susține îmbătrânirea sănătoasă

Super alimentele sunt vedetele săptămânii la Sănătos și verde. Vă povestesc despre produsele care nu ar trebui să ne...

Fasolea susține îmbătrânirea sănătoasă
Sanatos si verde 04 Martie 2024, 13:08

Legume crucifere pentru o dietă echilibrată

Sănătos și verde săptămâna aceasta cu alimente minune. Este vorba despre acele produse atât de benefice pentru...

Legume crucifere pentru o dietă echilibrată
Lămâia vă recapătă vocea
Sanatos si verde 04 Martie 2024, 13:01

Lămâia vă recapătă vocea

. De azi înainte, răgușeala nu ne va mai chinui. Asta pentru că vom ști exact cum să acționăm în timp util și,...

Lămâia vă recapătă vocea
Ceaiul de tei calmează rășușeala
Sanatos si verde 04 Martie 2024, 12:57

Ceaiul de tei calmează rășușeala

. Răgușeala este aproape inevitabilă în sezonul rece. Important este să știm cu ce să o tratăm, astfel...

Ceaiul de tei calmează rășușeala
Ceai de soc contra răcelii
Sanatos si verde 04 Martie 2024, 12:52

Ceai de soc contra răcelii

Dacă se întâmplă să vă pierdeți vocea în urma unei răceli sau din orice altă cauză, am soluțiile...

Ceai de soc contra răcelii