Ascultă Radio Antena Satelor Live

Sfecla roşie, un aliment care luptă împotriva dezvoltării tumorilor

Sfecla pare a fi una dintre cele mai trecute cu vederea legume, probabil din cauza aspectului său neplăcut și tendinței sale de a păta hainele și mâinile.

21 Ianuarie 2016, 05:05

Dar este important să se includă această legumă foarte hrănitoare în dietă sau tratamente naturiste.

Sfecla roşie se numără printre legumele care pot fi păstrate şi în lunile geroase, de iarnă, fără a-şi pierde calităţile. Ea reprezintă un ajutor extraordinar pentru organism, în timpul sezonului rece, numărându-se şi printre alimentele tradiţionale româneşti de Crăciun.

Şi încă un avantaj: sfecla roşie este un ajutor extraordinar pentru sănătatea copiilor încă din timpul vieţii intrauterine, substanţele sale active protejând fetusul în pântecele mamei. În medicina naturistă, sfecla este o adevărată legendă, proprietăţile sale vindecătoare în bolile sângelui, în cele tumorale sau ale ficatului, fiind cunoscute încă de acum 150 de ani, când întemeietorii terapiei naturale moderne au readus la lumină primele leacuri tradiţionale, prin studii ştiinţifice.

Hipertensiunea

Valorile crescute ale tensiunii arteriale, dar şi tensiunea arterială oscilantă, sunt domeniile în care se obţin cele mai rapide şi spectaculoase efecte terapeutice cu sucul de sfeclă roşie. O jumătate de pahar din această licoare, obţinută cu storcătorul electric centrifugal, duce la o scădere cu până la 20% şi la o stabilizare a valorilor tensiunii arteriale, efecte observabile la doar 30-60 de minute după ingerare.

Aceste elemente au fost demonstrate prin studii făcute pe pacienţi umani, la mai multe spitale universitare din lume. Ca urmare, în 2010, Societatea Americană de Cardiologie a introdus consumul regulat al sfeclei roşii printre recomandările sale pentru prevenirea şi tratarea hipertensiunii arteriale.

Afecţiunile vaselor de sânge. Pigmenţii care dau culoarea specifică sfeclei roşii au, între altele, un efect extraordinar pentru menţinerea sănătăţii şi a elasticităţii vaselor de sânge, în special a venelor. Ca atare, persoanelor predispuse genetic (care au avut antecedente în familie) spre varice le este recomandat consumul sistematic de sfeclă roşie, care previne pierderea elasticităţii vaselor de sânge şi formarea dilataţiilor şi stazelor venoase.

Persoanele care deja au varice în formare, trebuie să ţină cure serioase cu sfeclă roşie, pentru a preveni extinderea acestora.

Sucul proaspăt, precum şi salata de sfeclă roşie crudă este recomandată şi celor care au mâinile şi picioarele mai tot timpul reci, din cauza circulaţiei periferice deficitare, deoarece principiile active din această legumă dilată vasele de sânge de la extremităţile corpului şi stimulează inima să pompeze cu mai multă putere sângele.

Anemia

Contrar credinţei “populare”, sfecla roşie conţine cantităţi de fier destul de reduse, dar cu toate acestea, este unul din cele mai bune remedii anti-anemice. De ce? Deoarece această legumă conţine vitamina C, magneziu, mangan şi vitamina B6, care sunt esenţiale pentru asimilarea acestui oligoelement, dar şi pentru producţia de globule roşii.

Mai mult, această rădăcinoasă conţine substanţe care stimulează hematopoieza, adică procesul de formare a globulelor roşii (hematiilor). Ca atare, contra anemiei se recomandă o cură de o lună, cu sfeclă, din care se consumă câte 150 de grame, o dată la două-trei zile.

Pentru o mai mare eficienţă în tratarea anemiei, se introduc în dietă şi alte alimente bogate în fier, cum ar fi gălbenuşul de ou, polenul de albine, alga calcaroasă, drojdia de bere.

Citeste continuarea pe ziarulunirea.ro

Pește pentru un risc mai mic de depresie
Sanatos si verde 04 Martie 2024, 13:26

Pește pentru un risc mai mic de depresie

Alimentele care asigura longevitatea organismului și care sunt capabile să-i dea acestuia tot ce are nevoie pentru a...

Pește pentru un risc mai mic de depresie
Sanatos si verde 04 Martie 2024, 13:22

Roșii cu antioxidant

Nu uităm nici de roșii în săptămâna alimentelor extrem de sănătoase, la Sănătos și verde. Aici mă refer și la...

Roșii cu antioxidant
Sanatos si verde 04 Martie 2024, 13:18

Nuci pentru inimă

Astăzi, la Sănătos și verde, vă recomand sa nu evitați nucile, ba chiar dimpotrivă - să le consumați deseori. Pentru că...

Nuci pentru inimă
Sanatos si verde 04 Martie 2024, 13:13

Fasolea susține îmbătrânirea sănătoasă

Super alimentele sunt vedetele săptămânii la Sănătos și verde. Vă povestesc despre produsele care nu ar trebui să ne...

Fasolea susține îmbătrânirea sănătoasă
Sanatos si verde 04 Martie 2024, 13:08

Legume crucifere pentru o dietă echilibrată

Sănătos și verde săptămâna aceasta cu alimente minune. Este vorba despre acele produse atât de benefice pentru...

Legume crucifere pentru o dietă echilibrată
Lămâia vă recapătă vocea
Sanatos si verde 04 Martie 2024, 13:01

Lămâia vă recapătă vocea

. De azi înainte, răgușeala nu ne va mai chinui. Asta pentru că vom ști exact cum să acționăm în timp util și,...

Lămâia vă recapătă vocea
Ceaiul de tei calmează rășușeala
Sanatos si verde 04 Martie 2024, 12:57

Ceaiul de tei calmează rășușeala

. Răgușeala este aproape inevitabilă în sezonul rece. Important este să știm cu ce să o tratăm, astfel...

Ceaiul de tei calmează rășușeala
Ceai de soc contra răcelii
Sanatos si verde 04 Martie 2024, 12:52

Ceai de soc contra răcelii

Dacă se întâmplă să vă pierdeți vocea în urma unei răceli sau din orice altă cauză, am soluțiile...

Ceai de soc contra răcelii