Ascultă Radio Antena Satelor Live

Tratamente naturiste. Chefirul de cocos, probioticul natural care distruge bacteriile

Nuca de cocos este un aliment miraculos, folosit cu succes în multe tratamente naturiste. În prezent acest fruct exotic nu este folosit doar la deserturi nesănătoase, sub formă de fulgi de cocos îndulciți, ci face parte, datorită proprietăților sale extraordinare, din multe tratamente naturiste sub formă de unt de cocos, cremă de cocos crud, ulei de cocos, făină de cocos sau lapte de cocos.

17 Decembrie 2015, 16:07


Există însă un elixir pe bază de cocos despre care mulți oameni nici nu stiu că există-chefirul de cocos. Această băutură devine tot mai populară datorită beneficiilor sale, de la întărirea imunității până la combaterea ciupercilor și a bacteriilor dăunătoare.

Înainte de a decide dacă vreți sau nu să consumați chefirul de cocos, e bine să stiți că alimentele fermentate sunt importante. Avem în corp mai multe culturi de bacterii decât celule. Suntem compuși din bacterii mai mult decât din orice altceva și corpurile noastre conțin atât bacterii bune cât și bacterii rele. Nu putem scăpa niciodată definitiv de bacteriile rele, fac parte din corpul uman. Dar trebuie să ne asigurăm că avem mai multe bacterii bune decât rele. Când bacteriile rele (fermenți, viruși, ciuperci) depășesc numărul bacteriilor bune (probiotice și prebiotice), ne îmbolnăvim, dezvoltăm infecții, apar ciuperci.

Alimentele fermentate precum legumele fermentate, iaurtul, chefirul, murăturile conțin surse naturale de probiotice. Antibioticele, pesticidele, consumul de carne de la animale tratate cu hormoni, stresul, contactul cu ciuperci, viruși și culturi nocive, toate diminuează bacteriile bune din intestine. Trebuie să stiți că lactatele nu sunt cea mai bună opțiune când vine vorba de sănătatea intestinelor. O alegere inspirată, care aduce multe beneficii sănătății este chefirul de cocos.

Chefirul de cocos se face din apă de cocos. Este o băutură fermentată făcută din “granule” de chefir ce sunt organisme bacteriene benefice care ajută la obținerea unei digestii bune, a sănătății intestinale, la menținerea imunității optime și care pot influența chiar și creierul și dispoziția generală. Spre deosebire de lapte, apa de cocos are zaharuri naturale care hrănesc granulele de chefir la fel ca și lactoza, dar fără efectele negative care vin împreună cu lactatele.

Cocosul ca aliment contribuie la întărirea imunității, are proprietăți antivirale și ajută la menținerea sănătății ficatului și a creierului. Când în apă sau laptele din cocos se adaugă granule de chefir pentru a face chefir de cocos, beneficiile sunt nenumărate. Chefirul din apă de cocos conține mai multe tulpini și organisme benefice decât chefirul din lapte sau oricare alt iaurt. Iaurtul nu colonizează bacteriile bune în sistemul digestiv, dar chefirul o face. Chefirul din apă de cocos are și o cantitate mai redusă de calorii decât versiunea din lapte și este mult mai gustos. Are beneficii demonstrate pentru: curățarea corpului, ajută la digerarea tuturor alimentelor, subțiază stomacul, stimulează o bună dispoziție, echilibrează hormonii, mărește energia, elimină ciupercile, oprește dezvoltarea celulelor canceroase ale stomacului și diminuează pofta de zahăr.

Cum se prepară chefirul de cocos:

1. Desfaceți nuca de cocos cu ajutorul unui cuțit. După ce ați tăiat nuca de cocos, extrageți apa din interior pentru chefir. Puteți decupa pulpa (untul de cocos) și o puteți folosi în smoothie-uri, deserturi, sau să o mâncați pur și simplu.
2. Pentru a face chefir, într-un blender, amestecați o porție de granule de chefir sau o lingură din chefirul cumpărat în apa sau laptele de cocos.
3. Amestecați timp de 30 de secunde pentru a încălzi puțin amestecul.
4. După ce ați amestecat, turnați amestecul într-un bol mare de sticlă sterilizat sau într-un vas termorezistent curat. Trebuie să fie ceva din sticlă, nu din plastic, ca să nu fie toxic.
5. Acoperiți bolul sau vasul cu un prosop mare. Aveți grijă să fie foarte bine acoperit, apoi așeazați-l în cuptorul rece, la întuneric, unde poate să stea cel puțin 1-2 zile. Într-o zi sau două, verificați chefirul. Ar trebui să miroasă acru, dar nu a stricat (cam ca iaurtul). Poate avea bule, ceea ce înseamnă că este viu și în plin proces.
6. După 24 de ore, treceți la pasul următor și transferați lichidul într-o cană de sticlă pentru a-l pune la păstrare în frigider. Trebuie să miroasă ca iaurtul sau chefirul cumpărat din magazin.

Puteți folosi chefirul din apă de cocos în smoothie sau să luați o lingură sau două dimineața cu puțină apă cu lămâie pentru a-i da un gust mai bun ori să îl amestecați cu ovăz. Nu-l adăugați în băuturi fierbinți pentru că temperatura ridicată omoară probioticele.

Pește pentru un risc mai mic de depresie
Sanatos si verde 04 Martie 2024, 13:26

Pește pentru un risc mai mic de depresie

Alimentele care asigura longevitatea organismului și care sunt capabile să-i dea acestuia tot ce are nevoie pentru a...

Pește pentru un risc mai mic de depresie
Sanatos si verde 04 Martie 2024, 13:22

Roșii cu antioxidant

Nu uităm nici de roșii în săptămâna alimentelor extrem de sănătoase, la Sănătos și verde. Aici mă refer și la...

Roșii cu antioxidant
Sanatos si verde 04 Martie 2024, 13:18

Nuci pentru inimă

Astăzi, la Sănătos și verde, vă recomand sa nu evitați nucile, ba chiar dimpotrivă - să le consumați deseori. Pentru că...

Nuci pentru inimă
Sanatos si verde 04 Martie 2024, 13:13

Fasolea susține îmbătrânirea sănătoasă

Super alimentele sunt vedetele săptămânii la Sănătos și verde. Vă povestesc despre produsele care nu ar trebui să ne...

Fasolea susține îmbătrânirea sănătoasă
Sanatos si verde 04 Martie 2024, 13:08

Legume crucifere pentru o dietă echilibrată

Sănătos și verde săptămâna aceasta cu alimente minune. Este vorba despre acele produse atât de benefice pentru...

Legume crucifere pentru o dietă echilibrată
Lămâia vă recapătă vocea
Sanatos si verde 04 Martie 2024, 13:01

Lămâia vă recapătă vocea

. De azi înainte, răgușeala nu ne va mai chinui. Asta pentru că vom ști exact cum să acționăm în timp util și,...

Lămâia vă recapătă vocea
Ceaiul de tei calmează rășușeala
Sanatos si verde 04 Martie 2024, 12:57

Ceaiul de tei calmează rășușeala

. Răgușeala este aproape inevitabilă în sezonul rece. Important este să știm cu ce să o tratăm, astfel...

Ceaiul de tei calmează rășușeala
Ceai de soc contra răcelii
Sanatos si verde 04 Martie 2024, 12:52

Ceai de soc contra răcelii

Dacă se întâmplă să vă pierdeți vocea în urma unei răceli sau din orice altă cauză, am soluțiile...

Ceai de soc contra răcelii