Ascultă Radio Antena Satelor Live

Tratamente naturiste.10 metode naturale de combatere a micozei piciorului

Aproximativ 30% din populație suferă la un moment dat de o infecție fungică a picioarelor. Mirosul neplăcut al picioarelor și disconfortul local, reprezentat de mâncărime și iritații, ne fac să evităm vizita la medicul dermatolog. Netratată, această afecțiune poate să se agraveze, ducând la fisuri și crăpături iremediabile ale pielii. Vindecarea, care se realizează fie prin tratamente antimicotice orale, fie prin tratamente naturiste, este un proces de lungă durată, în general de 4 săptămâni, recomandarea fiind ca tratamentul să continue încă 2 săptămâni după ce au dispărut simptomele, pentru a preveni recăderile infecției.

12 Decembrie 2015, 16:05

Climatul cald și umed pe care încălțămintea îl păstrează și care favorizează infecțiile fungice, fac din picioare cele mai “vânate” organe ale corpului de către ciupercile parazite. Numai în partea de jos a piciorului își duc viața lor nu mai puțin de 180 de specii de ciuperci parazite, dintre care 40 de specii își au habitatul preferat între degetele picioarelor, alte 60 de specii în zona călcâiului și 80 de specii sub unghii.
Ciuperca piciorului este o boală contagioasă, care se transmite prin contact direct sau indirect (prin folosirea în comun a obiectelor de igienă personală ca: unghiera, forfecuța de unghii, pila pentru unghii, prosopul sau încălțămintea).

În afara tratamentului propriu-zis, trebuie să țineți cont de câteva măsuri de igienă personală care se impun pentru reușita combaterii acestei ciuperci rezistente:

- spălați-vă zilnic picioarele, îndepărtând periodic bucățile de piele moartă
- evitați folosirea în comun a pantofilor, șosetelor sau a obiectelor de îngrijire personală
- trusa de pedichiură trebuie sterilizată după fiecare utilizare
- folosiți papuci de cauciuc atunci când mergeți la piscine sau în cazul dușurilor publice

Dacă tratamentele locale antifungice nu v-au confirmat rezultatele așteptate, vă prezentăm câteva variante de tratamente naturiste, care și-au dovedit eficiența.

1. Coada șoricelului – într-un borcan, peste o mână de frunze proaspete de coada șoricelului se toarnă alcool sanitar (500 ml). Se închide borcanul și se lasă la macerat 3 zile într-un loc cu soare. În tinctura obținută se ține piciorul 5 minute, apoi se lasă să se usuce la soare.

2. Lămâie – se freacă degetele picioarelor sau unghiile afectate de micoză cu zeamă de lămâie.

3.Oțet – într-un lighean cu apă călduță se toarnă o cană de oțet de mere și se înmoaie picioarele timp de 10-15 minute. Ștergem picioarele cu un prosop curat de bumbac. Ligheanul și prosopul se vor dezinfecta după fiecare spălare, altfel riscați să contagiați și alți membri ai familiei cu ciuperca piciorului.

4. Bicarbonat de sodiu. Bicarbonatul de sodiu, diluat în apă, se aplică pe locurile cu pricina, unde se ține circa 15-20 minute, după care se clăteste cu apă caldă. Nu se șterge. După ce s-a uscat, piciorul se pudrează cu talc.

5 Turmenic – se amestecă o linguriță de pudră de turmenic cu puțină apă sau lămâie până când vom obține o pastă omogenă. Aceasta se aplică pe unghie și se lasă să acționeze asupra micozei numite ” ciuperca piciorului ” până se usucă. Se spală piciorul și se usucă bine cu un prosop de bumbac.

6. Ulei de măsline – se aplică în fiecare seară ulei de măsline pe zona infestată de ciuperca piciorului, până la dispariția acesteia. Uleiul de măsline se poate aplica și în combinație cu oregano (la o lingură de ulei se adaugă 2 picături de oregano).

7. Sare – într-un litru de apă se pun 4-5 lingurițe de sare. Se spală cu această apă picioarele în fiecare seară timp de 10 minute.

8. Brei de câmp – în 3 litri de apă fiartă se pune un mănunchi de brei de câmp și se lasă la fiert aproximativ 2 minute. Se strecoară și se pune într-un lighean curat. Se spală picioarele timp de 10 minute.

9. Amoniac. Se înmoaie o lavetă într-o soluție formată dintr-o lingură de amoniac într-un pahar cu apă caldă și se masează ușor piciorul, după care se lasă sub formă de compresă seara, la culcare.

10. Acid boric. Seara, după spălarea piciorului, se aplică praf de acid boric pe pielea umedă și se încalță un ciorap compact, care rămâne pe picior până dimineața.

Pește pentru un risc mai mic de depresie
Sanatos si verde 04 Martie 2024, 13:26

Pește pentru un risc mai mic de depresie

Alimentele care asigura longevitatea organismului și care sunt capabile să-i dea acestuia tot ce are nevoie pentru a...

Pește pentru un risc mai mic de depresie
Sanatos si verde 04 Martie 2024, 13:22

Roșii cu antioxidant

Nu uităm nici de roșii în săptămâna alimentelor extrem de sănătoase, la Sănătos și verde. Aici mă refer și la...

Roșii cu antioxidant
Sanatos si verde 04 Martie 2024, 13:18

Nuci pentru inimă

Astăzi, la Sănătos și verde, vă recomand sa nu evitați nucile, ba chiar dimpotrivă - să le consumați deseori. Pentru că...

Nuci pentru inimă
Sanatos si verde 04 Martie 2024, 13:13

Fasolea susține îmbătrânirea sănătoasă

Super alimentele sunt vedetele săptămânii la Sănătos și verde. Vă povestesc despre produsele care nu ar trebui să ne...

Fasolea susține îmbătrânirea sănătoasă
Sanatos si verde 04 Martie 2024, 13:08

Legume crucifere pentru o dietă echilibrată

Sănătos și verde săptămâna aceasta cu alimente minune. Este vorba despre acele produse atât de benefice pentru...

Legume crucifere pentru o dietă echilibrată
Lămâia vă recapătă vocea
Sanatos si verde 04 Martie 2024, 13:01

Lămâia vă recapătă vocea

. De azi înainte, răgușeala nu ne va mai chinui. Asta pentru că vom ști exact cum să acționăm în timp util și,...

Lămâia vă recapătă vocea
Ceaiul de tei calmează rășușeala
Sanatos si verde 04 Martie 2024, 12:57

Ceaiul de tei calmează rășușeala

. Răgușeala este aproape inevitabilă în sezonul rece. Important este să știm cu ce să o tratăm, astfel...

Ceaiul de tei calmează rășușeala
Ceai de soc contra răcelii
Sanatos si verde 04 Martie 2024, 12:52

Ceai de soc contra răcelii

Dacă se întâmplă să vă pierdeți vocea în urma unei răceli sau din orice altă cauză, am soluțiile...

Ceai de soc contra răcelii