Ascultă Radio Antena Satelor Live

Câteva remedii naturale ca să scapi de sforăit

Sforăitul apare atunci când fluxul de aer inspirat prin gură sau nas in plămâni este perturbat in timpul somnului. De obicei, cauza este ingustarea sau blocarea căilor aeriene la nivelul nasului, gurii sau gâtului. Ca urmare, ţesuturile căilor aeriene vibrează si se lovesc de partea posterioară a gâtului, determinând apariţia unui sunet care poate fi moale, catifelat, inalt, aspru sau răgusit.

10 Martie 2022, 06:25

Dacă sforăitul devine deranjant pentru persoana care sforăie sau pentru cei din jur, se impune un consult medical. Si aceasta pentru că, in trecut, sforăitul era considerat doar o simplă neplăcere, dar recent s-a demonstrat că persoanele care sforăie pot suferi de sindromul de rezistenţă a căilor aeriene superioare ce se poate solda cu apnee obstructivă de somn, o afecţiune serioasă, care poate duce la incetarea respiraţiei in timpul somnului din cauza obstrucţiei la nivelul căilor aeriene. Acesta este un motiv in plus de a te prezenta la medic.

Aproximativ 60% din bărbaţii trecuţi de 50 de ani si 40% din femeile trecute de 60 sforăie. Iată câteva soluţii pentru a scăpa de acest nejuns, periculos, dar si deranjant pentru cei din jur .

1. Supraveghează-ţi greutatea

Kilogramele in plus reprezintă principala cauză a sforăitului. Prezenţa grăsimii pe pereţii gâtului are drept efect rezistenţa la aer. Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii francezi, covârsitoarea majoritate a persoanelor care sforăie sunt supraponderale. Prin urmare, prima măsură pe care trebuie să o ia cei care sforăie este aceea de a slăbi.

2. Dormi intr-o parte

Cel mai bine ar fi să nu dormi pe spate, ci intr-o parte. În acest mod, limba se poziţionează automat spre inainte si lasă locul necesar trecerii aerului. Desigur, acest lucru nu ajunge pentru a impiedica sforăitul, dar se poate dovedi eficace in cazul in care persoana respectivă nu sforăie tare.

3. Evită să bei alcool seara

Sforăitul se manifestă in timpul somnului, in momentul inspiraţiei, când ţesuturile căilor aeriene vibrează si se lovesc de partea posterioară a gâtului. Aceste ţesuturi se destind sub influenţa sedativă a alcoolului, apărând astfel riscul producerii unui zgomot si mai mare.

4. Limitează consumul de somnifere

Ca si alcoolul, somniferele acţionează aupra tonicităţii ţesuturilor, rezultatul fiind că aceste medicamente, menite să asigure un somn mai bun, pot produce sforăitul care, de fapt, afectează calitatea odihnei de noapte. Pentru a renunţa la somnifere trebuie să eviţi stresul si vei avea un somn linistit. Trebuie să te culci la ore fixe si, nu in ultimul rând, să recurgi la metodele bunicii, adică la bine-cunoscutul ceai de tei sau cana de lapte inainte de culcare.

5. Evită congestiile nazale

Pot fi cauzate de răceli sau de rinite alergice. Foloseste picături pentru desfundarea nasului pentru a permite aerului să treacă. În plus, pentru a impiedica uscarea mucoasei nazale foloseste un umidificator de aer sau, pur si simplu, un vas cu apă plasat pe calorifer iarna sau in orcare alt loc al casei vara. De asemenea, poţi face inhalaţii cu decoturi de plante sau, in cazul rinitei, un tratament cu antihistaminice. De asemenea, se poate folosi un aparat special, care asigură o deschidere optimă a nărilor si permite astfrel o respiraţie usoară.

6. Chirurgia clasică

La aceasta se poate recurge abia după ce au fost epuizate toate celelalte metode de combatere a sforăitului, mai ales dacă este vorba despre o deviaţie de sept, o opturare a valvelor nazale sau prezenţa polipilor. O intervenţie de acest gen este una usoară, se face cu anestezie generală, durează cel mult 30 de minute, iar durata de spitalizare este de maximum trei zile.
De asemenea, se mai poate recurge si la chirurgia cu laser, avantajul acesteia fiind acela că durata de spitalizare este de doar jumătate de zi.

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 09:59

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi

Multe plante medicinale pot reduce tensiunea arterială ridicată și sunt des utilizate în prepararea tratamentelor...

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi
Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 00:59

Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?

Intoleranța la lactoză afectează doar o minoritate de persoane. Cu toate acestea, într-o societate în care produsele lactate...

Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?
Un foarte bun imunostimulator, leurda
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:36

Un foarte bun imunostimulator, leurda

Leurda este recunoscută ca un remediu natural, fiind considerată leacul oferit de natură organismului în lunile de...

Un foarte bun imunostimulator, leurda
Ceapă verde împotriva calculilor renali
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:31

Ceapă verde împotriva calculilor renali

Ceapa verde este recunoscută pentru capacitatea sa de a stimula sistemul imunitar și de a distruge virusurile gripale....

Ceapă verde împotriva calculilor renali
Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:00

Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul

Deoarece sunt bogate în clorofilă, plantele verzi ajută la combaterea constipației, proaspetei respirații, mirosurilor...

Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul
Urzicile, primăvara din farfurie
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 09:54

Urzicile, primăvara din farfurie

Primăvară fără urzici nu ar trebui să existe. Fără urzici în meniul nostru, mai exact. Aceasta este recomandarea mea la...

Urzicile, primăvara din farfurie
Nicio masă fără salată verde
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 09:48

Nicio masă fără salată verde

Nicio masă fără salată verde. Acesta este sfatul zilei la Sănătos și verde. Zilele acestea vă fac poftă cu legume de sezon,...

Nicio masă fără salată verde
Mușchi ca Popeye, cu spanac
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 09:37

Mușchi ca Popeye, cu spanac

Miroase a primăvară, la Sănătos și verde. Asta pentru că vă reamintesc cât este de important să consumăm legume și...

Mușchi ca Popeye, cu spanac