Ascultă Radio Antena Satelor Live

Cum combinăm sănătos alimentele

Asocierea alimentară are anumite caracteristici de compatibilitate care, dacă nu sunt respectate, determină digestie lungă şi dificilă, cu fermentație şi generare de compuşi toxici: balonare abdominală, constipație, arsuri, malabsorbție, malnutriție, maladii diverse acute sau cronice.

29 Februarie 2016, 14:39

Doamna Livia Nena, biolog cu specializare în nutriție. explică ce se întâmplă în lipsa unei asocieri corecte a alimentelor și precizează cum să combinăm sănătos alimentele pentru nu a avea probleme digestive.

Ce trebuie să știm este faptul că enzimele digestive au o înaltă specificitate, fiecare enzime acționând numai asupra unor legături chimice din macronutrienți: proteazele asupra proteinelor, amilazele asupra amidonului, lipidele asupra lipidelor etc. în anumite condiții de PH, alcalin sau acid. Fiecare aliment este digerat cu viteze diferite. De aceea, greșind alimente incompatibile riscăm blocarea digestiei cu toate consecințele ei negative asupra sănătății.

Combinațiile nesănătose ce efect au asupra digestiei?

În primul rând se oprește digestia şi atunci stoparea procesului de digestie şi menținerea alimentelor în stare semidigerată duce la procese de fermentație sau procese de putrefacție. Şi din cauza asta procesele, de regulă, fermentative duc la stomac deranjat (diaree) și procesele de putrefacție duc la constipație.

Cele două procese – fermentativ și putrefacție – pot să ducă la înmulțirea bacteriilor negative la nivel intestinal.

Care sunt combinațiile nesănătoase de alimente?

Alimentele cu origine diferită. Vă dau un exemplu: brânză cu carne, cașcaval cu carne. Nu se vor consuma la aceeași masă carnea roșie sau albă, peştele sau preparatele compozite (rulade, mezeluri, pateuri) cu brânzeturile.

De asemenea, nu se asociază proteinele din carne cu lapte, pentru că aciditatea sucului gastric în combinație cu proteina din lapte (cazeina) duce la precipitarea acesteia, a cazeinei, și se formează practic un înveliș izolator pe bucățile de carne, acestea nemaifiind digerate optim.

O altă combinație nesănătoasă: grăsimi şi alimente grase împreună cu alimente proteice. Deci grăsimi (ulei, unt, untura) în combinație cu carne, ouă şi brânză. Printre combinațiile nesănătoase avem și alimente care conțin proteine de origine animală cu alimente amidonoase.

Şi am să dau exemplul clasic: carnea cu cartofi (prăjiți, copți, piure etc.). De asemenea, un alt exemplu care nu este indicat ar fi carnea cu garnitură din paste făinoase sau carnea cu pâine.

De ce nu se amestecă carnea cu cartofi sau pâine?

Pentru că carnea cere sucuri gastrice acide pentru digestie, iar pâinea și amidonoasele cer sucuri alcaline. În momentul în care noi le mâncăm asociate, carnea cu amidonoasele sau făinoasele, digestia este stopată.

Dar carnea o putem combina cu salate?

Sigur că da.

Păpădia, planta miracol pentru sănătate
Sanatos si verde 19 Aprilie 2024, 17:17

Păpădia, planta miracol pentru sănătate

Aprilie este o luna a plantelor ce pot veni în spijinul sănătății oamenilor. Păpădia, ciuboțica cucului, brusturele, urzică...

Păpădia, planta miracol pentru sănătate
Propolisul calmează durerea de urechi
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 10:40

Propolisul calmează durerea de urechi

Continuăm la Sănătos și verde traseul nostru săptămânal și descoperim cu această ocazie ce putem folosi pentru a...

Propolisul calmează durerea de urechi
Ștevia previne obezitatea
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 10:37

Ștevia previne obezitatea

Chiar dacă este o plantă minunată, întâlnită în majoritatea gospodăriilor primăvara, puțini dintre noi...

Ștevia previne obezitatea
Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 09:59

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi

Multe plante medicinale pot reduce tensiunea arterială ridicată și sunt des utilizate în prepararea tratamentelor...

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi
Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 00:59

Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?

Intoleranța la lactoză afectează doar o minoritate de persoane. Cu toate acestea, într-o societate în care produsele lactate...

Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?
Un foarte bun imunostimulator, leurda
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:36

Un foarte bun imunostimulator, leurda

Leurda este recunoscută ca un remediu natural, fiind considerată leacul oferit de natură organismului în lunile de...

Un foarte bun imunostimulator, leurda
Ceapă verde împotriva calculilor renali
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:31

Ceapă verde împotriva calculilor renali

Ceapa verde este recunoscută pentru capacitatea sa de a stimula sistemul imunitar și de a distruge virusurile gripale....

Ceapă verde împotriva calculilor renali
Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:00

Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul

Deoarece sunt bogate în clorofilă, plantele verzi ajută la combaterea constipației, proaspetei respirații, mirosurilor...

Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul