Ascultă Radio Antena Satelor Live

7 remedii naturale pentru ANEMIE

Anemia, o afecţiune cauzată de scăderea cantităţii de hemoglobină sau a numărului de globule rosii din sânge, poate fi tratată pe cale naturală, o alimentaţie atent concepută fiind cheia unei vindecări rapide. Aproape jumătate din sângele din organismul omului conţine globule rosii care transportă oxigenul la ţesut. Prin scăderea globulelor rosii, scade cantitatea de oxigen transportată in organism.

11 Martie 2022, 13:27

Simptomele anemiei sunt pierderea apetitului, apariţia ameţelilor, a zgomotelor in urechi, constipaţie, iritabilitate si dureri de cap, tegumente palide. Vitamina B12 este necesară pentru prevenirea sau pentru tratarea ameniei. Aceasta se găseste in cantităţi mari in proteina animală, mai ales in rinichi si ficat, dar si in produsele lactate.

Cauzele anemiei
• Lipsa de fier - anemia feriprivă poate fi cauzată de lipsa de fier, care ajută la oxigenarea ţesuturilor. Scaderea concentraţei de fier din organism duce la oboseală intelectuală si la slăbiciunea muschilor. Lipsa fierului din organism este cauzată fie de pierderi de sânge, fie de aportul insuficeunt din alimente.
• Absenţa vitaminei B12 - anemia pernicioasă este cauzată de lipsa vitaminei B12 care stimulează hematopoeza din maduva osoasă.
• Anemia hemolitică este cauzată de acţiunea anticorpilor asupra globulelor rosii, de pierderi masive de sânge (răni, menstruaţie abundentă, ulceratii, hemoroizi);
• Anemie provocată de afectarea măduvei spinarii, a ficatului ori a tiroidei sau de artrita reumatoidă.


Alimente recomandate
O anemie care nu a căpătat aspect patologic poate fi usor tratată prin adaos de fier in alimentaţie.
Sunt recomandate următoarele alimente: caise, sfeclă rosie, struguri, cirese, curmale, mazăre, salată verde, alune, miere, ghimbir, păstârnac, hrean, usturoi, ceapă, nucsoară, dovleac, morcovi, fasole, soia si spanac. Ficatul sau extractul din ficat conţin substanţele necesare pentru refacerea hemoglobinei. Acidul tanic, prezent in cafea si in ceaiul negru, ca si in produsele lactate, inhibă absorbirea fierului, in vreme ce vitamina C favorizează acest proces.

Remedii naturale pentru anemie

Sfeclă
Sfecla este de mare ajutor in vindecarea anemiei. Sucul de sfeclă conţine potasiu, fosfor, calciu, sulf, iod, fier, cupru, carbohidraţi, proteine, grăsimi si vitaminele B1, B2, B6, acid nicotinic si vitamina P. Cu un conţinut bogat de fier, sfecla ajută la formarea globulelor rosii. Sucul de sfeclă rosie fortifică si asigura corpului putere si rezistenţă. Este recomandată in special copiilor si tinerilor suferinzi de anemie, la care are efecte maxime.

Cimbrisor
Frunzele de cimbrisor ajută la formarea sângelui. Frunzele ajunse la maturitate sunt recomandate adolescentelor pentru prevenirea anemiei, care poate fi produsă de pubertate si de menstruaţie. Seminţele de cimbrisor sunt, de asemenea, indicate in vindecarea anemiei, deoarece sunt bogate in fier.

Lăptuci
Laptuca este un alt remediu pentru această afecţiune, deoarece are un conţinut considerabil de fier. De asemenea, lăptucile sunt considerate si un bun tonic pentru anemie. Fierul din acest aliment este usor absorbit de către organism.

Spanac
Această legumă este o valoroasă sursă de fier si un aliment potrivit pentru orice vârstă, având efecte benefice si asupra altor boli cauzate de lipsa de fier.

Soia
Soia este bogată in fier si, de asemenea, are o cantitate ridicată de proteine. De cele mai multe ori, persoanele care suferă din cauza anemiei au si probleme digestive, de aceea este de preferat să se consume lapte din soia, pentru că este usor de digerat.

Migdale
Migdalele conţin cupru. Acesta, impreună cu vitaminele, acţionează ca un catalizator in sinteza hemoglobinei, astfel, migdalele fiind un remediu folositor pentru anemie.
Reţetă: 7 migdale se ţin in apă timp de două ore, se indepărtează coaja rosiatică, apoi se sfărâmă până se transformă intr-o pastă care trebuie mâncată in fiecare zi, timp de trei luni.

Mierea
Mierea este un remarcabil producător de hemoglobină pentru corp. Aceasta are un conţinut ridicat de fier, cupru si mangan.
Ia 2-3 linguri (30-45 ml) de miere zilnic, in oricare formă iţi place - in apă călduţă, in cerealele de la micul dejun, pe pâine prăjită sau ca atare.

Sursa foto: Pixabay

Copii supraponderali: 4 reguli pentru a slăbi și a te simți mai bine
Sanatos si verde 13 Martie 2024, 18:20

Copii supraponderali: 4 reguli pentru a slăbi și a te simți mai bine

Dr. Vincent Boggio, de la Spitalul Universitar din Dijon, a elaborat o metodă destinată părinților și copiilor lor...

Copii supraponderali: 4 reguli pentru a slăbi și a te simți mai bine
7 cereale cu indice glicemic scăzut, pentru dieta diabeticilor
Sanatos si verde 07 Martie 2024, 19:17

7 cereale cu indice glicemic scăzut, pentru dieta diabeticilor

Orezul este un aliment de bază în multe țări din întreaga lume, iar orezul basmati integral poate fi benefic pentru...

7 cereale cu indice glicemic scăzut, pentru dieta diabeticilor
Alimente care combat îmbătrânirea prematură și mențin vitalitatea
Sanatos si verde 07 Martie 2024, 12:25

Alimente care combat îmbătrânirea prematură și mențin vitalitatea

Într-o lume în care ritmul de viață este rapid și stresant, adoptarea unui regim alimentar sănătos poate fi cheia pentru a ne...

Alimente care combat îmbătrânirea prematură și mențin vitalitatea
Pește pentru un risc mai mic de depresie
Sanatos si verde 04 Martie 2024, 13:26

Pește pentru un risc mai mic de depresie

Alimentele care asigura longevitatea organismului și care sunt capabile să-i dea acestuia tot ce are nevoie pentru a...

Pește pentru un risc mai mic de depresie
Sanatos si verde 04 Martie 2024, 13:22

Roșii cu antioxidant

Nu uităm nici de roșii în săptămâna alimentelor extrem de sănătoase, la Sănătos și verde. Aici mă refer și la...

Roșii cu antioxidant
Sanatos si verde 04 Martie 2024, 13:18

Nuci pentru inimă

Astăzi, la Sănătos și verde, vă recomand sa nu evitați nucile, ba chiar dimpotrivă - să le consumați deseori. Pentru că...

Nuci pentru inimă
Sanatos si verde 04 Martie 2024, 13:13

Fasolea susține îmbătrânirea sănătoasă

Super alimentele sunt vedetele săptămânii la Sănătos și verde. Vă povestesc despre produsele care nu ar trebui să ne...

Fasolea susține îmbătrânirea sănătoasă
Sanatos si verde 04 Martie 2024, 13:08

Legume crucifere pentru o dietă echilibrată

Sănătos și verde săptămâna aceasta cu alimente minune. Este vorba despre acele produse atât de benefice pentru...

Legume crucifere pentru o dietă echilibrată