Ascultă Radio Antena Satelor Live

Trandafirul sălbatic, planta-minune a stâncilor

Cu toţii îi admirăm frumusețea, dar puțini cunosc faptul că această delicată plantă este folosită încă din timpuri străvechi pentru o serie de tratamente naturiste.

10 Decembrie 2015, 06:01


Cistus este cea mai cunoscută specie din familia Cistaceae, familia trandafirilor sălbatici.

Genul sau numara peste 20 de specii de plante si numerosi hibrizi cultivati. Numele de Cistus provine din cuvantul grec kistos, care inseamna "tufa vesnic verde".

Datorita faptului ca florile tuturor acestor specii seamana cu ale trandafirului de gradina, ele sunt cunoscute sub numele de trandafir de stanca, trandafir de roca sau trandafir salbatic.

Insa exista si alte plante din familia Cistaceae, de exemplu cele din genurile Helianthemum, Halimium si Tuberaria, care sunt denumite la fel in limbajul comun. Cistus mai are insa un nume, in limba engleza, care se datoreaza faptului ca iubeste soarele: sun rose (trandafirul soarelui).

Trandafirul salbatic creste sub forma unor tufe perene. Adora caldura (este termofil), de aceea prefera locurile insorite, deschise, crescand liber mai ales in solurile stancoase si uscate din regiunea mediteraneana, din Portugalia pana in Maroc si din Orientul Mijlociu pana in Insulele Canare.

Il gasim insa si in zone cu climat asemanator, de exemplu in zonele de coasta ale Californiei.

Este foarte rezistent, adaptandu-se la uscaciunea si canicula din timpul verii. Este o planta ciudata, care si-a dezvoltat mecanisme speciale pentru a rezista caniculei si unor situatii-limita care pot interveni in natura, precum incendiile din timpul arsitei sau pasunatul excesiv, regenerandu-se foarte rapid.

Rezista in solurile foarte uscate, nisipoase si pietroase, si datorita faptului ca formeaza micorize, adica simbioze ale radacinilor sale cu miceliile anumitor ciuperci, printre care se numara si trufele (Tuber).

Cistus este singura gazda cunoscuta a plantei parazite Cytinus hypocistis, o planta marunta care traieste pe radacinile sale, care poate fi observata doar atunci cand infloreste si care nu dauneaza gazdei. Speciile de Cistus reprezinta hrana pentru larvele unor specii de Lepidoptere, printre care Coleophora confluella.

Frunzele de Cistus sunt verzi si nu se vestejesc in anotimpul rece, au o forma simpla si o suprafata usor aspra, fiind lungi de 2 pana la 8 centimetri. Unele specii au frunzele acoperite cu o rasina foarte aromata, numita labdanum, cea mai cunoscuta fiind Cistus ladanifer, care mai este numita si Cistus de cauciuc.

De altfel, aceste specii emana uleiuri volatile si se pare ca, in conditii de caldura extrema, se pot chiar autoaprinde. Desigur, cele mai apreciate sunt florile acestei plante.

Acestea sunt foarte atragatoare, au cinci petale si sunt colorate in nuante placute, de la alb pana la roz inchis si purpuriu. Unele specii de Cistus au la baza fiecarei petale cate o mica pata rosie.

Si in gradina, Cistus prefera tot locurile aflate in plin soare, climatul general mediteranean si solurile mai aride. Fiind foarte decorative, tufele pot fi plantate ca gard viu, in stancarii, precum si in ghiveci, pe terasa. Unii peisagisti sustin ca e greu sa-ti imaginezi o planta mai potrivita pentru gradina verii timpurii.

Atunci cand lalelele isi pierd forma, iar florile de mar se trec, trandafirul salbatic incepe sa infloreasca si, alaturi de bujori, face o trecere florala spre trandafirii de gradina, care incep sa infloreasca abundent de pe la mijlocul lunii iunie. Florile trandafirului salbatic cresc solitare, sunt plate, subtiri ca o foita de hartie si au forma de farfurioara.

Fiecare floare tine doar o zi, insa planta este atat de bogata in boboci, incat zilnic se deschid nenumarate flori, iar acest lucru dureaza trei saptamani.

Citeste continuarea pe daciccool.ro

Te-ar mai putea interesa si:

Extenuat tot timpul? 5 cauze frecvente ale oboselii cronice
4 moduri în care apa te poate îmbolnăv
Metoda prin care poți verifica ce aluniţe reprezintă un risc de cancer de piele

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 09:59

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi

Multe plante medicinale pot reduce tensiunea arterială ridicată și sunt des utilizate în prepararea tratamentelor...

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi
Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 00:59

Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?

Intoleranța la lactoză afectează doar o minoritate de persoane. Cu toate acestea, într-o societate în care produsele lactate...

Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?
Un foarte bun imunostimulator, leurda
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:36

Un foarte bun imunostimulator, leurda

Leurda este recunoscută ca un remediu natural, fiind considerată leacul oferit de natură organismului în lunile de...

Un foarte bun imunostimulator, leurda
Ceapă verde împotriva calculilor renali
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:31

Ceapă verde împotriva calculilor renali

Ceapa verde este recunoscută pentru capacitatea sa de a stimula sistemul imunitar și de a distruge virusurile gripale....

Ceapă verde împotriva calculilor renali
Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:00

Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul

Deoarece sunt bogate în clorofilă, plantele verzi ajută la combaterea constipației, proaspetei respirații, mirosurilor...

Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul
Urzicile, primăvara din farfurie
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 09:54

Urzicile, primăvara din farfurie

Primăvară fără urzici nu ar trebui să existe. Fără urzici în meniul nostru, mai exact. Aceasta este recomandarea mea la...

Urzicile, primăvara din farfurie
Nicio masă fără salată verde
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 09:48

Nicio masă fără salată verde

Nicio masă fără salată verde. Acesta este sfatul zilei la Sănătos și verde. Zilele acestea vă fac poftă cu legume de sezon,...

Nicio masă fără salată verde
Mușchi ca Popeye, cu spanac
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 09:37

Mușchi ca Popeye, cu spanac

Miroase a primăvară, la Sănătos și verde. Asta pentru că vă reamintesc cât este de important să consumăm legume și...

Mușchi ca Popeye, cu spanac