Ascultă Radio Antena Satelor Live

Tratamente naturiste. Iată cum puteți trata sinuzita acasă, prin metode naturale

Tratamentele naturiste au revenit în actualitate și sunt tot mai des invocate în multe boli. Sinuzita, de exemplu, este una dintre aceste afecțiuni care pot fi ameliorate prin tratamente naturiste. Sinusurile sunt cavități mici în craniu umplute, în mod normal, cu aer. Acestea produc mucus ce ajută la menținerea pasajului nazal departe de alergeni și substanțe poluante.Atunci când, în urma unei disfuncționalități cauzate de răceală, rinită alergică, polipii nazali, corpuri străine sau deviația de sept, sinusurile și pasajul nazal sunt opturate, avem de a face cu sinuzita.

10 Noiembrie 2015, 12:17


Inflamația mucoasei care căptușește sinusurile nazale poate fi cauzată și de fungi, în cazul persoanelor care au un sistem imunitar deficitar.
Sinuzita poate fi de două feluri: cronică - durează până la 4 săptămâni și acută - durează mai mult de 12 săptămâni, chiar și ani, fiind greu de identificat și de tratat.

Această afecțiune supărătoare, care poate avea repercusiuni grave dacă nu este tratată la timp se manifestă prin:congestie nazală, durere în zona nasului, dureri de cap, durere și presiune facială, mucus îngroșat și decolorat.
În cazul în care nu sunteți adepții tratamentului medicamentos, trebuie să știți că sinuzita poate fi combatută cu succes prin tratamente naturiste.

Cea mai cunoscută metodă naturistă de tratament pentru sinuzită sunt inhalatiile.
Inhalații pentru sinuzită se fac cu mușețel, busuioc, cimbru sau cimbrișor, coada-șoricelului, mentă, salvie sau lavandă, care au efecte antiinflamatoare, sedative și sudorifice. Fierbeți 2 litri de apă, pe care o turnați apoi într-un vas încăpător, și adăugați oricare dintre plantele enumerate mai sus. Aplecați-vă cu fața deasupra recipientului și acoperiți-vă bine cu un prosop mare, în așa fel încât să nu pătrundă deloc aer. Inhalați aburii fierbinți timp de 5-10 minute.

Echinacea previne infecțiile căilor respiratorii superioare precum răceala, sinuzita sau laringita. Oamenii de știință au demonstrat că echinacea este un imunostimulent capabil să accelereze vindecarea infecțiilor bacteriene, fungice și virale. Este important să începeți administrarea preparatelor din echinacea încă de la primele semne ale infecției respiratorii.
Infuzați 1 gram rădăcină sau părți aeriene uscate de plantă și beți zilnic câte 4-5 cești din acest ceai. Dacă optați pentru capsule sau comprimate de echinacea, administrați-vă echivalentul unui gram de plantă de 3 ori pe zi.

Eucaliptul și menta sunt plante ale căror proprietăți curative au fost certificate de Organizația Mondială a Sănătății. Tratamentele naturiste pe bază de eucalipt și mentă sunt recomandate în sinuzită, în inflamația gastro-intestinală, a căilor biliare, a rinichilor sau în boli hepatice grave. Împotriva sinuzitei, se fricționeaza fruntea și tâmplele cu ulei esențial de eucalipt sau de mentă. La fel de eficient este și ceaiul de mentă. Se infuzează 2-3 grame mentă uscată în 150 ml apă și se beau 2 cești zilnic.
Remediile pe bază de eucalipt și mentă nu sunt însă recomandate copiilor sub 6 ani întrucât pot declanșa bronhospasm (contracția bronhiilor, care face dificilă respirația).

Gențiana este o altă plantă care luptă împotriva sinuzitei. Aceasta conține 2 substanțe active: berberină si hidrastină. Berberina ușurează inflamația mucoasei nazale și a celei bucale. În caz de sinuzită, spălăturile nazale efectuate de 3 - 4 ori pe zi cu 12 ml tinctură de gențiană amestecată cu puțină apă sunt eficiente împotriva reducerii intensității simptomelor.

Un remediu naturist la îndemână pentru sinuzită este usturoiul. Acesta poate fi consumat direct în alimentație - 4 căței de usturoi zilnic, sub formă de tinctură 2-4 ml de tinctură administrată de 3 ori pe zi sau puteți face inhalații cu acest condiment de câteva ori pe zi: adăugați un cățel de usturoi tocat și o linguriță de oțet într-o jumătate de litru de apă clocotită. Acoperiți-vă capul cu un prosop și inhalați timp de 5-10 minute.

Hreanul este un alt condiment minune care tratează sinuzita. Se poate consuma împreună cu mâncare dar și dat prin răzătoare. Aburul emanat de hrean desfundă sinusurile.

Și cataplasmele cu argilă ajută la degajarea eficientă a sinusurilor. Turnați argilă într-un recipient și amestecați cu apă. Când pasta este suficient de groasă, puneți-o în 2 bucăți de tifon, pe care apoi le împachetați. Aplicați aceste cataplasme pe aripile nazale sau pe frunte timp de 1-2 ore dimineața și seara de-a lungul mai multor zile.

Copii supraponderali: 4 reguli pentru a slăbi și a te simți mai bine
Sanatos si verde 13 Martie 2024, 18:20

Copii supraponderali: 4 reguli pentru a slăbi și a te simți mai bine

Dr. Vincent Boggio, de la Spitalul Universitar din Dijon, a elaborat o metodă destinată părinților și copiilor lor...

Copii supraponderali: 4 reguli pentru a slăbi și a te simți mai bine
7 cereale cu indice glicemic scăzut, pentru dieta diabeticilor
Sanatos si verde 07 Martie 2024, 19:17

7 cereale cu indice glicemic scăzut, pentru dieta diabeticilor

Orezul este un aliment de bază în multe țări din întreaga lume, iar orezul basmati integral poate fi benefic pentru...

7 cereale cu indice glicemic scăzut, pentru dieta diabeticilor
Alimente care combat îmbătrânirea prematură și mențin vitalitatea
Sanatos si verde 07 Martie 2024, 12:25

Alimente care combat îmbătrânirea prematură și mențin vitalitatea

Într-o lume în care ritmul de viață este rapid și stresant, adoptarea unui regim alimentar sănătos poate fi cheia pentru a ne...

Alimente care combat îmbătrânirea prematură și mențin vitalitatea
Pește pentru un risc mai mic de depresie
Sanatos si verde 04 Martie 2024, 13:26

Pește pentru un risc mai mic de depresie

Alimentele care asigura longevitatea organismului și care sunt capabile să-i dea acestuia tot ce are nevoie pentru a...

Pește pentru un risc mai mic de depresie
Sanatos si verde 04 Martie 2024, 13:22

Roșii cu antioxidant

Nu uităm nici de roșii în săptămâna alimentelor extrem de sănătoase, la Sănătos și verde. Aici mă refer și la...

Roșii cu antioxidant
Sanatos si verde 04 Martie 2024, 13:18

Nuci pentru inimă

Astăzi, la Sănătos și verde, vă recomand sa nu evitați nucile, ba chiar dimpotrivă - să le consumați deseori. Pentru că...

Nuci pentru inimă
Sanatos si verde 04 Martie 2024, 13:13

Fasolea susține îmbătrânirea sănătoasă

Super alimentele sunt vedetele săptămânii la Sănătos și verde. Vă povestesc despre produsele care nu ar trebui să ne...

Fasolea susține îmbătrânirea sănătoasă
Sanatos si verde 04 Martie 2024, 13:08

Legume crucifere pentru o dietă echilibrată

Sănătos și verde săptămâna aceasta cu alimente minune. Este vorba despre acele produse atât de benefice pentru...

Legume crucifere pentru o dietă echilibrată