Ascultă Radio Antena Satelor Live

Motivul pentru care ar trebui să includem portocalele în alimentaţia noastră zilnică pe timp de iarnă

Portocalele sunt parfumate, savuroase, delicioase, iar gustul şi mirosul inconfundabil al portocalelor ne fac mai frumoase zilele de iarnă. În plus, portocalele numite şi „soarele iernii” datorită superbei nuanţe de portocaliu-auriu au beneficii remarcabile pentru sănătatea noastră, iar specialiştii ne recomandă să le consumăm în plin sezon. Trebuie să includem portocalele în alimentaţia noastră zilnică pentru că portocalele au un conţinut ridicat de vitamina C, vitamină ce protejează împotriva acţiunii nocive a radicalilor liberi.

21 Ianuarie 2016, 06:43

În plus, vitamina C şi antioxidanţii care se găsesc în portocale întăresc sistemul imunitar al organismului, ajutându-l să lupte împotriva bolilor. Portocalele previn apariţia cancerului prin conţinutul lor de limonoide. Conform anumitor cercetări, în compoziţia portocalelor se găseşte un compus numit D-limonen ce poate preveni apariţia anumitor forme de cancer precum cancerul la plămâni, cancerul la sân, cancerul de piele, cancerul la stomac şi la colon etc.

Portocalele conţin peste 170 de fitochimicale şi peste 60 de flavonoide, având proprietăţi antiinflamatorii şi antioxidante. Portocalele conţin tiamină (B1), riboflavină (B2), niacina (B3), vitamina B6, acid folic, acid pantotenic, fosfor, magneziu, mangan, seleniu, cupru, vitamina C.

În compoziţia portocalelor se află şi potasiul, un mineral cu o funcţie importantă în funcţionarea optimă a inimii, dar şi a activităţii nervoase şi musculare. Portocalele conţin şi fibre şi de aceea ajută la scăderea nivelului de colesterol din sânge. În acelaşi timp, fibrele din portocale stimulează sucurile digestive, fiind astfel eficiente împotriva constipaţiei.

Consumul de portocale are un efect benefic şi asupra pielii. Portocalele abundă în betacaroten, un antioxidant puternic ce împiedică îmbătrânirea celulară şi protejează pielea împotriva radicalilor liberi.

Portocalele şi mai ales sucul de portocale contribuie la prevenirea apariţiei bolilor la rinichi, dar şi la reducerea formării de pietre la rinichi. Consumaţi însă cu moderaţie sucul de portocale pentru că acidul din suc poate dăuna smalţului dinţilor. Portocalele sunt bogate în polifenoli, antioxidanţi ce luptă împotriva îmbătrânirii pielii, protejând în acelaşi timp şi împotriva infecţiilor virale. Consumul de portocale contribuie şi la menţinerea vederii, portocalele conţin carotenoizi. Aceşti compuşi speciali sunt transformaţi ulterior de organism în vitamina A, prevenind astfel degenerarea maculară oculară.

În plus, potasiul şi vitamina C care se regăsesc în compoziţia portocalelor au şi ele efecte benefice asupra vederii.

Portocalele previn apariţia bolilor de inimă şi reglează tensiunea arterială. Hesperidina reduce nivelul de colesterol din sânge şi împiedică depunerea sa pe artere, protejând astfel împotriva bolilor cardiovasculare. Mai mult, magneziul din magneziul din portocale contribuie şi el la menţinerea unei tensiuni arteriale bune. Creierul beneficiază şi el de pe urma consumului de portocale. A

cidul folic conţinut de portocale ajută la dezvoltarea şi menţinerea sănătăţii creierului, fiind de aceea recomandate chiar şi femeilor însărcinate.

Portocalele conţin şi zaharuri. Au un indice glicemic rezonabil, fiind indicate chiar şi persoanelor care suferă de diabet (consumate bineînţeles cu moderaţie, fără a face exces).

Rador.ro

Importanța alimentației echilibrate în îmbunătățirea sănătății mentale
Sanatos si verde 24 Aprilie 2024, 16:23

Importanța alimentației echilibrate în îmbunătățirea sănătății mentale

Studii recente demonstrează că legătura dintre alimentație și sănătatea creierului este mai puternică decât s-a crezut anterior.

Importanța alimentației echilibrate în îmbunătățirea sănătății mentale
Cum recunoști o criză de epilepsie?
Sanatos si verde 23 Aprilie 2024, 10:51

Cum recunoști o criză de epilepsie?

Știați că epilepsia este a doua cea mai frecventă cauză de consult la un neurolog, imediat după migrenă?

Cum recunoști o criză de epilepsie?
Păpădia, planta miracol pentru sănătate
Sanatos si verde 19 Aprilie 2024, 17:17

Păpădia, planta miracol pentru sănătate

Aprilie este o luna a plantelor ce pot veni în spijinul sănătății oamenilor. Păpădia, ciuboțica cucului, brusturele, urzică...

Păpădia, planta miracol pentru sănătate
Afinul și virtuțile lui
Sanatos si verde 19 Aprilie 2024, 10:22

Afinul și virtuțile lui

O boabă dulce și gustoasă, afinul (vaccinium myrtillus) este folosit ca plantă medicinală pentru tratarea diareei și a...

Afinul și virtuțile lui
Primula de seară, o plantă al cărei ulei esențial are virtuți nebănuite
Sanatos si verde 18 Aprilie 2024, 10:17

Primula de seară, o plantă al cărei ulei esențial are virtuți nebănuite

Bogat în acizi grași, uleiul de primulă comună de seară (Oenothera biennis) este folosit în mod tradițional pentru a...

Primula de seară, o plantă al cărei ulei esențial are virtuți nebănuite
Konjac: un tubercul din Japonia care ajută la slăbit
Sanatos si verde 17 Aprilie 2024, 10:12

Konjac: un tubercul din Japonia care ajută la slăbit

Konjac este o plantă ai cărei tuberculi conțin glucomanan, o fibră care are ca efect reducerea poftei de mâncare în timpul...

Konjac: un tubercul din Japonia care ajută la slăbit
Turmericul sau șofranul Indiei
Sanatos si verde 16 Aprilie 2024, 10:10

Turmericul sau șofranul Indiei

Turmericul (Curcuma longa sau C. domestica) este bogat în curcumină, un antioxidant puternic și un antiinflamator natural....

Turmericul sau șofranul Indiei
Ananasul și virtuțile lui
Sanatos si verde 15 Aprilie 2024, 10:07

Ananasul și virtuțile lui

Ananasul (Ananas comosus) a fost adesea prezentat ca fiind un fruct miraculos care ajută la combaterea celulitei și este...

Ananasul și virtuțile lui