Ascultă Radio Antena Satelor Live

Regimul alimentar în afecțiunile cardiovasculare

Alegerea unor diete sănătoase și adoptarea unui stil de viață, sunt cele mai bune arme pentru a lupta împotriva bolilor cardiovasculare. Nu e la fel de greu că ai putea crede! Amintiți-vă, este tabloul general al alegerilor tale.

22 Decembrie 2015, 05:57

Bolile cardiovasculare denumite și boli de inimă se referă la o multitudine de boli care afectează inima și vasele de sânge, printre acestea numărându-se cardiopadia ischemică și hipertensiunea arterială. Bolile cardiovasculare sunt asociate cu atacurile de cord (infarctul miocardic), angina și accidentele vasculare cerebrale.

Afecțiunile cardiovasculare constituie principala cauză a deceselor la nivel global.

Livia Nena, biolog cu specializare în nutriție, precizează cauzele aparţiei afecţiunilor cardiovasculare şi prevenirea lor. De asemenea, oferă şi câteva sugestii pentru o alimentaţie sănătoasă.

Bolnavii cardiaci sunt, de obicei, oameni cu o corpolență mai evidentă decât ceilalți. Aceasta nu înseamnă că, automat, supraponderalii sunt afectați de boli cardiace.

Cauza, în principal, constă într-o alimentație supracalorică, bogată în elemente proteice, în lipide și în glucide, cu preferințe spre mâncăruri prăjite, cu sosuri grase, puternic condimentate, mai ales sărate, mâncăruri însoțite, de obicei, de vinuri, bere și alte băuturi alcoolice.

Cauzele principale ale îmbolnăvirii sunt: mâncarea îmbelșugată, sedentarismul – o cauză foarte importantă – bolile și dereglările glandulare. S-a observat că există o corespondență între bolile cardiace și apariția hipertensiunii arteriale, a ateromatozei (depunere lentă și progresivă în pereții arterelor de colesterol, de grăsimi animale și de săruri de calciu sub forma unor plăci denumite ateroame).

Nu trebuie neglijată deloc ideea că eforturile fizice mari, neodihna, subnutriția, insatisfacțiile, frica prelungită și stresul pot provoca aceste boli, de altfel ca și hrana supraabundentă. Dar ele se produc pe fondul unei obezități, a cărei cauză constă tot în alimentație.

Bolile cardiovasculare pot fi prevenite prin alimentație?

Sigur că da. Am să vă dau exemplu de alimentație de prevenire a bolilor cardiovasculare și o să încep cu alimentele contraindicate. Alimente interzise în ateromatoză: grăsimile animale, care conțin mult colesterol: untura, untul, frișca, slăninile, smântâna, gâlbenușul de ou – sub formă de omletă, ochiuri, jumări, maioneză – carnea de porc, organe, rinichi, creier, măduvă, carnea de rață, de gâscă grasă, iepuri de casă grași și mâncăruri de carne în sosuri grase și rântașul.

Sub semnul interzicerii sunt și legumele uscate (bobul de linte, mazărea, fasolea), condimentele picante, iuți, sarea, pentru că avem aici de-a face și cu persoane cu tensiune ridicată. În ceea ce privește dulciurile, clar dulciurile concentrate sunt interzise, pentru că ele duc la eliberare de insulină și insulina este hormonul îngrășării. Din păcate, o masă de Crăciun, o masă tradițională românească cam asemenea alimente conțin. Trebuie să dăm și o șansă totuși, pentru că avem și alimente recomandate: verdețuri proaspete, fructe, cu excepția celor care conțin un procent mare de zaharuri.

Care sunt acestea? Bananele, fructele confiate, prunele, strugurii. Mai sunt și altele, dar aceastea trebuie evitate clar. Se recomandă mâncărurile dietetice cu condimente aromate, ca să dea gust mâncărurilor.

De exemplu: ciulama de pasăre cu mămăliguță; borș de fasole lată, mazăre și morcov; friptură la cuptor cu garnitură de griș; salata de castraveți și roșii; salata de fructe, urzici cu hrean și mămăliguță; supă cu găluști, cremă de conopidă cu iaurt; grătar cu andive. Deci andivele sunt recomandate ca salată.

Câteva sugestii de meniuri pentru persoanele hipertensive

Exemple de meniuri pentru cardiacii hipertensivi, care seamană cu ce am spus anterior: pește alb rasol, supă de roșii cu fulgi de albuș, spanac cu frigănele, chiftele de zarzavat, tartă cu vișine, compot.

La masa de Crăciun să se evite mezelurile, carnea să fie preparată coaptă, friptură la cuptor se poate cu o garnitură de orez sau de cartofi. Nu e combinația cea mai strălucită, dar având în vedere că este sărbătoare mai încălcăm și regulile combinațiilor, pentru că există și o regulă a combinațiilor, dar dacă mai ținem cont și de ea, atunci persoana nu mai manâncă nimic. De asemenea, carnea se poate mânca cu salate, pentru că acestea nu sunt contradindicate persoanelor hipertensive. Să se aleagă o carne, de exemplu, de vită slăbă, o carne de pui, pește.

Sursa: rador.ro

Ștevia previne obezitatea
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 10:37

Ștevia previne obezitatea

Chiar dacă este o plantă minunată, întâlnită în majoritatea gospodăriilor primăvara, puțini dintre noi...

Ștevia previne obezitatea
Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 09:59

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi

Multe plante medicinale pot reduce tensiunea arterială ridicată și sunt des utilizate în prepararea tratamentelor...

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi
Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 00:59

Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?

Intoleranța la lactoză afectează doar o minoritate de persoane. Cu toate acestea, într-o societate în care produsele lactate...

Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?
Un foarte bun imunostimulator, leurda
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:36

Un foarte bun imunostimulator, leurda

Leurda este recunoscută ca un remediu natural, fiind considerată leacul oferit de natură organismului în lunile de...

Un foarte bun imunostimulator, leurda
Ceapă verde împotriva calculilor renali
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:31

Ceapă verde împotriva calculilor renali

Ceapa verde este recunoscută pentru capacitatea sa de a stimula sistemul imunitar și de a distruge virusurile gripale....

Ceapă verde împotriva calculilor renali
Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:00

Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul

Deoarece sunt bogate în clorofilă, plantele verzi ajută la combaterea constipației, proaspetei respirații, mirosurilor...

Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul
Urzicile, primăvara din farfurie
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 09:54

Urzicile, primăvara din farfurie

Primăvară fără urzici nu ar trebui să existe. Fără urzici în meniul nostru, mai exact. Aceasta este recomandarea mea la...

Urzicile, primăvara din farfurie
Nicio masă fără salată verde
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 09:48

Nicio masă fără salată verde

Nicio masă fără salată verde. Acesta este sfatul zilei la Sănătos și verde. Zilele acestea vă fac poftă cu legume de sezon,...

Nicio masă fără salată verde