Ascultă Radio Antena Satelor Live

Alimentul care nu trebuie să lipsescă de la micul dejun! Iată 5 dintre beneficiile sale!

Plin de calităţi, oul conţine vitamine, minerale, grăsimi şi proteine complete, majoritatea localizate în gălbenuş. Albuşul conţine predominant apă şi câteva proteine.

20 August 2015, 05:22

Un ou cu masa de 50 grame are o valoare energetică de 90-100 calorii și echivalentă ca valoare nutritivă cu aproximativ 150 ml de lapte sau 40 grame de carne sau 20 grame brânză uscată. Digestibilitatea oului este foarte ridicată: 97% pentru albuș și 100% pentru gălbenuș.

Pe de altă parte, oul este un aliment complet util în toate dietele indiferent dacă respecți sau nu o cură de slăbire. Ȋn plus, jumătate din caloriile dintr-un ou sunt calorii negative, adică calorii pe care organismul le consumă pentru a digera și asimila alimentele. Toate grăsimile din ou se află în gălbenuş. Tot în gălbenuş se găsesc şi vitaminele liposolubile. Ele sunt reprezentate de vitamina A (caroteni şi retinol) şi de vitamina D. Vitaminele hidrosolubile se găsesc atât în albuş, cât şi în gălbenuş, fiind reprezentate de vitaminele complexului B.

Consumul recomandat de specialiști este de 4 ouă pe săptămână. In ciuda speculatiilor, grăsimile din ou nu duc la creșterea colesterolului și nici nu fac rău „la ficat”,ba dimpotrivă, oul are aminoacizi esențiali care susțin activitatea ficatului.

Pe lângă aceste calități nutriționale de necontestat, consumul de ouă poate îmbunătăți calitatea vieții, contribuind la:

1. Creșterea puterii de concentrare - aproape toți nutrienții esențiali pentru organism se regăsesc într-un singur ou, așa că este startul perfect pentru o zi importantă. Un mic dejun care conține ouă ajută la îmbunătățirea nivelului de atenție și concentrare, stimulând creativitatea și puterea de rezolvare a problemelor matematice.

2. Dezvoltarea creierului - colina, un nutrient esențial conținut de ou, îmbunătățește dezvoltarea și activitatea creierului. Corpul nostru nu poate produce singur acest nutrient, motiv pentru care el trebuie asimilat din alimente. Colina se mai găsește în cafea și lapte, alte două alimente care pot fi servite dimineața, la micul dejun.

3. Energizarea organismului - conținutul ridicat de proteine din ouă reduce pofta de mâncare, senzația de foame și oferă organismului un plus de energie. Din acest motiv, oul este un aliment nelipsit din dietele combinate.

4. Prevenirea apariției cheagurilor de sânge - consumul moderat de ouă scade considerabil riscul de atac de cord sau accident vascular cerebral prin prevenirea și reducerea cheagurilor de sânge.

5. Menținerea unei sarcini sănătoase - colina contribuie la dezvoltarea creierului fătului și ajută la prevenirea defectelor din naștere. Două ouă conțin aproximativ 250 mg de colina adică aproape jumătate din doza zilnică recomandată femeilor însărcinate, dar și celor care alăptează.

(Un text de Roxana Dimitriu)

Păpădia, planta miracol pentru sănătate
Sanatos si verde 19 Aprilie 2024, 17:17

Păpădia, planta miracol pentru sănătate

Aprilie este o luna a plantelor ce pot veni în spijinul sănătății oamenilor. Păpădia, ciuboțica cucului, brusturele, urzică...

Păpădia, planta miracol pentru sănătate
Propolisul calmează durerea de urechi
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 10:40

Propolisul calmează durerea de urechi

Continuăm la Sănătos și verde traseul nostru săptămânal și descoperim cu această ocazie ce putem folosi pentru a...

Propolisul calmează durerea de urechi
Ștevia previne obezitatea
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 10:37

Ștevia previne obezitatea

Chiar dacă este o plantă minunată, întâlnită în majoritatea gospodăriilor primăvara, puțini dintre noi...

Ștevia previne obezitatea
Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 09:59

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi

Multe plante medicinale pot reduce tensiunea arterială ridicată și sunt des utilizate în prepararea tratamentelor...

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi
Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 00:59

Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?

Intoleranța la lactoză afectează doar o minoritate de persoane. Cu toate acestea, într-o societate în care produsele lactate...

Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?
Un foarte bun imunostimulator, leurda
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:36

Un foarte bun imunostimulator, leurda

Leurda este recunoscută ca un remediu natural, fiind considerată leacul oferit de natură organismului în lunile de...

Un foarte bun imunostimulator, leurda
Ceapă verde împotriva calculilor renali
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:31

Ceapă verde împotriva calculilor renali

Ceapa verde este recunoscută pentru capacitatea sa de a stimula sistemul imunitar și de a distruge virusurile gripale....

Ceapă verde împotriva calculilor renali
Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:00

Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul

Deoarece sunt bogate în clorofilă, plantele verzi ajută la combaterea constipației, proaspetei respirații, mirosurilor...

Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul