Ascultă Radio Antena Satelor Live

Cireșele – beneficii pentru sănătate

Cireșele – delicioasele fructe ale începutului de vară – au efecte benefice asupra sănătății datorită numeroaselor proprietăți. Doamna Livia Nena, biolog cu specializare în nutriție, precizează, în cadrul interviului, care sunt aceste proprietăți și ce beneficii aduc organismului consumul de cireșe.

16 Mai 2016, 05:08

Livia Nena, biolog–nutriționist: Cireșele au un conținut de apă de 90%, au vitamine din grupul B, vitamina C, minerale (fier, calciu, magneziu, potasiu, fosfor, zinc, mangan) și levuloză (fructoză). Acesta este un principiu bioactiv extrem de benefic pentru sănătate. Cireșele fac parte dintre primele 20 de alimente sănătoase.

De ce?

Pentru că sunt bogate în antioxidanți care protejează celule de acțiunea negativă a radicalilor liberi.. Am să enumăr câțiva antioxidanți pe care cireșele le conțin:

Antocianine – se găsesc și în afine și au rolul de a reduce riscul apariției bolilor de inimă și a cancerului. Antocianinele sunt bune pentru creier și, de asemenea, întăresc memoria. Betacaroten – au un conținut ridicat (conțin de 19 ori mai mult betacaroten față de căpșuni și afine), care ajută foarte mult la stoparea procesului de îmbătrânire. De asemenea, protejează pielea împotriva radiațiilor ultraviolete.

Melatonina – hormon care reglează ceasul biologic și delimitează ciclurile de somn. De asta este bine, de exemplu, ca persoanele care au disfuncții ale somnului pe timpul nopții să consume așa ceva.

Care sunt beneficiile pentru sănătate ale cireșelor?

Una din proprietățile cireșelor și cea mai importantă este cea diuretică, deci depurativă. Aceste proprietăți sunt recomandate pentru persoanele cu gută, reumatism, litiaze renale și urinare, obezitate și arteroscleroză. De asemenea, cireșele sunt remineralizante tocmai prin conținutul mare de minerale. Cireșele sunt bune sedative nervoase și au proprietatea (una din cele mai importante) de a detoxifia organismul.

Cireșele sunt fructe cu un indice glicemic mic. Deci persoanele cu diabet le pot consuma. De asemenea, persoanele obeze, care trebuie să evite alimentele cu indice glicemic mare, pot beneficia de ele. Protejează inima, pentru că ele sunt bogate în potasiu.

Cireșele au efect asupra tensiunii arteriale?

Sigur că da. O tensiune ridicată, ce se datorează retenției hidrice, poate să scadă mâncându-se cireșe, pentru că automat prin efectul diuretic edemele dispar din organism.

Stimulează imunitatea organismului?

Sigur că da, reglează imunitatea tocmai prin cantitatea de vitamine și minerale conținute.

Dar la detoxifierea organismului ajută? Se poate face o cură?

Da. Pe perioada în care ele apar (mai-iunie) se poate face o cură de un kilogram pe zi, două zile pe săptămână, timp de o săptămână sau două.

Pe perioada curei mâncăm numai cireșe?

Kilogramul de cireșe recomandat a se mânca pentru calitățile acestora nu presupune eliminarea altor alimentelor. Deci se poate mânca, dar dacă dorim un efect depurativ al acestora în aceste zile nu ne vom încărca cu alimente grase, alimente încărcate cu glucide, grăsimi. Deci vom mânca alimente mai ușoare: iaurt, legume, verdețuri, alte fructe.

Te poți bucura de beneficiile terapeutice ale cireșelor și dacă le consumi sub forma de dulceața, compot, sirop?

Nu. Calitățile cireșelor, practic, sunt subliniate tocmai de forma lor crudă. Precizez că legumele, fructele și verdețurile nu mai au proprietățile pe care acestea le au în forma lor crudă, deoarece prin procesul fierberii au loc modificări fizico-chimice, dar și distrugerea enzimelor și multor vitamine prezente în fructe. Vitaminele (vitamina C), enzimele și multe alte principii bioactive extrem de valoroase dispar la fierbere, iar prezența zahărului din dulceața de cireșe sau compotul de cireșe aduce un aport nedorit de glucide în organism. Deci sunt anulate multe beneficii ale fructului.

De la cireșe se pot folosi în scop terapeutic și codițele de cireșe?

Codițele de cireșe, da. Este știut faptul că aceste codițe de cireșe au un mare efect diuetic. Deci persoanele care sunt predispuse la retenție hidrică (cardiacă sau renală) pot beneficia de ceai din codițe de cireșe.

Sursa: rador.ro

Păpădia, planta miracol pentru sănătate
Sanatos si verde 19 Aprilie 2024, 17:17

Păpădia, planta miracol pentru sănătate

Aprilie este o luna a plantelor ce pot veni în spijinul sănătății oamenilor. Păpădia, ciuboțica cucului, brusturele, urzică...

Păpădia, planta miracol pentru sănătate
Propolisul calmează durerea de urechi
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 10:40

Propolisul calmează durerea de urechi

Continuăm la Sănătos și verde traseul nostru săptămânal și descoperim cu această ocazie ce putem folosi pentru a...

Propolisul calmează durerea de urechi
Ștevia previne obezitatea
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 10:37

Ștevia previne obezitatea

Chiar dacă este o plantă minunată, întâlnită în majoritatea gospodăriilor primăvara, puțini dintre noi...

Ștevia previne obezitatea
Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 09:59

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi

Multe plante medicinale pot reduce tensiunea arterială ridicată și sunt des utilizate în prepararea tratamentelor...

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi
Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 00:59

Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?

Intoleranța la lactoză afectează doar o minoritate de persoane. Cu toate acestea, într-o societate în care produsele lactate...

Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?
Un foarte bun imunostimulator, leurda
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:36

Un foarte bun imunostimulator, leurda

Leurda este recunoscută ca un remediu natural, fiind considerată leacul oferit de natură organismului în lunile de...

Un foarte bun imunostimulator, leurda
Ceapă verde împotriva calculilor renali
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:31

Ceapă verde împotriva calculilor renali

Ceapa verde este recunoscută pentru capacitatea sa de a stimula sistemul imunitar și de a distruge virusurile gripale....

Ceapă verde împotriva calculilor renali
Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:00

Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul

Deoarece sunt bogate în clorofilă, plantele verzi ajută la combaterea constipației, proaspetei respirații, mirosurilor...

Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul