Ascultă Radio Antena Satelor Live

Medicina Tradiţională Balcanică

Zona Balcanilor este astazi o zona ferita de industria activa, poluanta, a restului planetei. Cu mii de ani in urma, zona Balcanilor a fost foarte putin populata, sporadic, fapt care permitea oricui sa o ocupe si sa se stabileasca in aceasta zona.

26 Octombrie 2016, 08:53

In Balcani, prin scrieri realizate pe placute de piatra vechi de zeci de mii de ani, s-a dovedit ca medicii depuneau juramant fata de zeitati, juramant prin care se obligau sa trateze pacientii fara sa tina cont de averea lor. S-au descoperit cranii care dateaza de peste 5.000 de ani, avand semne de interventii chirurgicale, adica trepanatii, executate asa de corect, incat si chirurgii de acum invidiaza corectitudinea interventiei.

De aici intrebarile sunt multiple: oare ce tehnica aveau generatiile de la inceput, tinand cont de faptul ca foarte tarziu s-au descoperit metalele si modalitatea lor de prelucrare? Cum de medicii de atunci stiau sa faca interventii de acest tip, cand chirurgia le-a descoperit mult mai tarziu? Cum de existau tehnici de scriere, in asa fel incat sa reziste placutele de piatra in forma perfecta mii de ani, fara sa fie deteriorate complet?

Medicina traditionala are radacini in culturile si obiceiurile fiecarui popor. In trecut, medicina traditionala avea o legatura foarte stransa cu religia. De obicei, preotii din diferite culte (aici trebuie mentionat ca fiecare popor avea zeitatile lui) erau si medici in acelasi timp. De fapt, medicina si religia, de cand se cunoaste istoria Terrei, aveau legaturi comune sau foarte stranse. Aici trebuie sa mentionam exemplele din hinduism, budism, iudaism, crestinism si islam. In toate religiile, indiferent de zeitatile in care credeau, s-a dovedit ca in 70% dintre cazuri medicul era si preot in acelasi timp.

La inceputul civilizatiilor este si lesne de inteles de ce legatura era foarte stransa, fiindca religia inseamna unitate, legaturi intr-un tel, adica misticismul si zeitatile, ori medicina inseamna a trata corpul, iar pe timpuri misticismul era legat de tratarea corpului. Medicina traditionala este de-o seama cu fiinta umana, datorita faptului ca, de cand a aparut, fiinta umana a avut nevoie de ingrijiri, ori aceste ingrijiri le putea oferi numai medicina traditionala. Medicii din Balcani tratau si oamenii mai bogati, si pe cei mai saraci, nu conta cat de bogat erai, conta cat de bolnav erai si care erau prioritatile.

Avand in vedere acest climat prielnic, balcanii au fost ocupati de slavoni, greci, turci si alte popoare migratoare mai mici care, de obicei, veneau din partea asiatica. Toate au gasit aici sol si climat prielnic pentru dezvoltare si pentru viitor. Clima, la fel, este foarte prielnica in Balcani, precum si apa potabila este foarte curata, avand in vedere ca sunt foarte multe masive muntoase care permit acest lucru.

Medicii din acele timpuri au fost o categorie foarte respectata si putem trage concluzia aceasta intrucat s-au descoperit desene in care figureaza zeitatea, preotul si medicul, precum si figura acestuia cu o coroana pe cap, ceea ce inseamna ca respectivul era regele poporului.

Tot in aceleasi scrieri descoperim ca bolnavul a fost tratat dupa: 1) suferinta – care astazi inseamna diagnosticare; 2) cum a aparut suferinta – care astazi inseamna cauza imbolnavirii; 3) cum sa indepartam suferinta – care astazi inseamna tratamentul afectiunii; 4) istoricul suferintei si metodele pentru eradicarea acestei suferinte – care astazi inseamna patologie.

In medicina traditionala, pe timpuri, oamenii se ghidau dupa unele principii, cum ar fi: viata este plina de suferinta, viata este cauza acestor suferinte, suferintele pot fi eradicate si, nu in ultimul rand, exista directie sau drum care duce la eradicarea suferintelor. Cu alte cuvinte, daca nu eliminam cauzele suferintelor, nu putem sa fim apti sa gasim salvare intr-adevar sau in adevar. La inceput, medicina traditionala a fost practicata ca obligatie morala fata de fiecare om suferind, nu ca o obligatia a cuiva care sa primeasca laude pentru aceasta. Mai tarziu, aceasta obligatie morala s-a transformat in meserie, meserie care si pana astazi a ramas asa. S-ar putea sa fi avut dreptate primele civilizatii si medicina traditionala sa fi fost si sa fie si acum numai obligatie morala, ca fiecare om sa ajute pe seamanul sau.

MEDICINA TRADITIONALA BALCANICA
In Balcani, la inceput, primele civilizatii care s-au instalat aici au creat o ramura speciala in ceea ce priveste afectiunea, sanatatea si rolul medicinei pentru o populatie sanatoasa. Datorita faptului ca in Balcani erau, si sunt si acum, mai multe popoare, fiecare avea zeul sanatatii. De aceea, sunt mai multe zeitati cunoscute ca fiind zeii sanatatii, cum ar fi: Telecfor, Iazo, Panaceea, Asclepios, Macsaon, Podalirii si altele. Este cunoscut zeul tracilor al medicinei si al muzicii, Orfeus. Mult mai tarziu, se cunosc lucrarile despre filosofie si medicina scrise de catre Platon, Socrate, Pitagora, Aristotel, Hipocrate, Galenius.

Despre Zamolxes si minunile care le-a efectuat el prin medicina traditionala se gasesc informatii in scrierile lui Herodot. In scrierile lui Platon, si anume in Harmid, intre altele se spune: Zamolxes a fost imperatorul tracilor, dar si zeul lor. Fiind si zeul lor, ajuta supusii sa se trateze de orice afectiune cu ajutorul plantelor culese din natura. Medicina traditionala balcanica a dovedit de-a lungul timpului ca prin metodele ei si anumite extracte din plante hidroalcoolice, plante medicinale puse direct pe rani sau mestecandu-le, se poate trata orice afectiune. La fel, a dovedit ca nu se poate trata ochiul fara sa se trateze corpul, dar si ca nu se poate trata corpul fara sa fie tratat sufletul. Poporul grec, desigur, dupa timp indelungat, a recunoscut ca sanatatea unei singure parti a corpului determina sanatatea intregului corp. Medicina traditionala balcanica a dovedit ca sufletul este sursa din care totul, si binele si raul, se reflecta in corp si in identificarea personalitatii in principiu. Medicina traditionala din Balcani a dovedit ca trebuie sa tratam de prima data problemele capului, pentru ca si restul partilor corpului sa fie sanatoase. Pana si Hipocrate, anii 460-377 inainte de era noastra, parintele medicinei moderne, a fost direct influentat in fondarea medicinei de principiile de tratament aplicate de Zamolxes.

Medicina traditionala in Balcani folosea fundamental in tratament apa, plantele, muzica si discutiile cu bolnavul. Este recunoscut faptul ca bolnavul ...................

Citeste continuarea pe pirasan.ro

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 09:59

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi

Multe plante medicinale pot reduce tensiunea arterială ridicată și sunt des utilizate în prepararea tratamentelor...

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi
Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 00:59

Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?

Intoleranța la lactoză afectează doar o minoritate de persoane. Cu toate acestea, într-o societate în care produsele lactate...

Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?
Un foarte bun imunostimulator, leurda
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:36

Un foarte bun imunostimulator, leurda

Leurda este recunoscută ca un remediu natural, fiind considerată leacul oferit de natură organismului în lunile de...

Un foarte bun imunostimulator, leurda
Ceapă verde împotriva calculilor renali
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:31

Ceapă verde împotriva calculilor renali

Ceapa verde este recunoscută pentru capacitatea sa de a stimula sistemul imunitar și de a distruge virusurile gripale....

Ceapă verde împotriva calculilor renali
Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:00

Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul

Deoarece sunt bogate în clorofilă, plantele verzi ajută la combaterea constipației, proaspetei respirații, mirosurilor...

Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul
Urzicile, primăvara din farfurie
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 09:54

Urzicile, primăvara din farfurie

Primăvară fără urzici nu ar trebui să existe. Fără urzici în meniul nostru, mai exact. Aceasta este recomandarea mea la...

Urzicile, primăvara din farfurie
Nicio masă fără salată verde
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 09:48

Nicio masă fără salată verde

Nicio masă fără salată verde. Acesta este sfatul zilei la Sănătos și verde. Zilele acestea vă fac poftă cu legume de sezon,...

Nicio masă fără salată verde
Mușchi ca Popeye, cu spanac
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 09:37

Mușchi ca Popeye, cu spanac

Miroase a primăvară, la Sănătos și verde. Asta pentru că vă reamintesc cât este de important să consumăm legume și...

Mușchi ca Popeye, cu spanac