ABC-ul micului fermier
Azi continuam sa vorbim despre cultura zmeurului, particularitati tehnologice. Zmeurul are nevoie de un teren bogat in humus, cu un pH cuprins intre 5,5 si 6,5.
Pregatirea terenului consta in: aratura de desfundare, la o adancime de cca 50 cm, fertilizarea cu gunoi de grajd, cosirea ierbii, distrugerea buruienilor.
Azi vorbim despre cultura zmeurului, iubita pentru frumusetea, delicatetea si caracterele senzoriale deosebite ale fructelor si de ce nu si pentru profitabilitatea culturii. Zmeurul face parte din fam Rosaceae (ca si capsunul), avand denumirea stiintifica de RUBUS IDAEUS; Ideus provine de la muntele IDA din Creta...
Macesul este un arbust care face parte din familia trandafirilor. Numele stiintific, Rosa canina.
Macesul este raspandit prin campii, pe dealuri si la munte, fiind unul dintre cei mai cunoscuti arbusti medicinali din tara noastra. Ajunge la inaltimi, de 1-3 m. si este folosit din cele mai vechi timpuri in medicina traditionala. Macesele sunt o sursa exceptionala de vitamina C, A, P, K, B1 si B2, zaharuri, acid citric,minerale: fier, mangan, fosfor, zinc, potasiu, magneziu, sulf, seleniu si antoxidanti.