-

ABC-ul micului fermier

Fructele se recolteaza cand ajung la maturitate, se deosebesc 2 feluri de maturitati:

  • Maturitate de recoltare sau de cules, care permite fructelor culese sa-si desavarseasca coacerea, capatand culoarea, gustul si aroma specifica, iar pe de alta parte face posibil transportul lor, fara ca acestea sa se strice.
  • Maturitate de consum sau tehnica este starea de dezvoltare maxima a gustului si aromei, cand fructele sunt bune pt consum sau pt prelucrare.

Numărul organismelor daunataoare care afecteaza sanatatea si productivitatea pomilor, ca si la om, este foarte mare. Virusuri, bacterii, ciuperci parazite, insecte, paianjeni, viermi, rozatoare, pasari, etc. se hranesc si cresc pe anumite organe ale pomilor, cu efect negativ asupra vietii pomilor si recoltei lor.

Pentru ca pomii sa poata extrage din sol cantitatile de substanțe nutritive de care au nevoie, acestea trebuie sa fie dizolvate in apa. La noi in tara exista zone, ca cele din Dobrogea si Baragan, unde apa cazuta sub forma de ploaie sau zapada nu este suficienta.

Pagina 6 din 13