-

Lucrările generale agricole/horticole specifice lunii Octombrie sau luna lui Brumarel

Este important să cunoaştem şi condiţiile climatice specifice lunii Octombrie pentru a putea să ne organizăm eficient lucrările agricole.


Conform datelor ANM, Octombrie este cea mai stabilă lună de toamnă, cu vreme însorită pe timpul zilei, deşi nopţile devin tot mai reci. Se revine la ora de iarna, zilele fiind mai scurte. În majoritatea zonelor ţării apare fenomenul de brumă, de unde si numele popular al lunii, Brumarel. Temperaturile medii lunare sunt, în general, cu 5 – 7 ºC mai mici decât cele din luna septembrie. Din datele înregistrate în perioada 1961–2019 la ANM, se constată că temperatura medie multianuală a lunii octombrie are valori cuprinse între 10 şi 12 ºC în zonele de câmpie şi deal din Oltenia, Muntenia, Banat, Crişana, Dobrogea şi pe areale mai restrânse din Moldova; în sud-vestul ţării mediile depăşesc 12 ºC. Valori între 8 si 10 ºC, sunt caracteristice Transilvaniei, Dealurilor Vestice, Maramureşului, celei mai mari părţi a Moldovei şi Subcarpaţilor. În depresiunile intramontane şi în zona montană joasă (sub 1500 m) sunt caracteristice temperaturi medii cuprinse între 4 şi 8 ºC.
Anul acesta în general vom avea parte de un regim termic normal, conform statisticii prezentate, pe aproape intreg teritoriul agricol, deci favorabil agriculturii.
Care ar fi lucrările horticole specifice lunii Octombrie:
Pentru legumicultori, luna octombrie este plină:
- Lucrările de recoltare şi ingrijire a culturilor existente se vor suprapune cu lucrările de curățare a terenurilor şi pregatirea pentru culturile următoare:
-
Lucrările de recoltare sunt în plin sezon la: castraveți, ardei, gogosari, tomate (gogonele), varză, conopidă si rădăcinoase (morcov, pastarnac, țelină, sfeclă roşie), dar şi dovleacul pentru copt, bucuria copiilor..
În continuare se vor intretine culturile de ardei, tomate castraveți din solar (ciclul al doilea) pentru combaterea bolilor şi daunatorilor.
Culturile din primul ciclu vor fi defrişate; au loc lucrările de pregătire a terenului si fertilizarea cu gunoi de grajd descompus.
Se vor pregăti Solariile pentru culturile ce vor fi inființate pentru perioada toamnă-iarnă:
- verificarea sistemelor de susținere,
- dezinfectarea solariilor, in special dupa culturile de solanacee (tomate, ardei, vinete).
- lucrările solului (arături, pregatire pat germinativ, fertilizările de bază),
- montarea instalațiilor de irigare;

Tot in această lună se procura gunoiul de grajd pentru anul următor si se poate aplica pe teren în doză de 2-3 kg/mp.
Se administrează si îngraşămintele greu solubile (superfosfat, sulfat de potasiu si ingraşăminele complexe).
Se pregătesc şi amestecurile de pămant (turba, mranită, gunoi de grajd, nisip etc.) pentru producerea de răsaduri in primavară. Dupa trecerea recoltei, se pot aduna resturile vegetale intr-o platformă de compostare, astfel fiind tranformate în îngraşămant organic. – vom discuta ulterior despre compostare şi tipuri de compost.

 

Foto: Pixabay