-

Păstrarea fructelor/legumelor în stare proaspătă

Suntem încă în Octombrie, luna lui Brumărel, am recoltat  fructele; o parte ajunge spre comercializare sau procesare și altă parte spre păstrare.  Azi vorbim pe scurt despre păstrarea merelor în stare proaspătă cât mai mult timp.

In gospodarii:

Merele pot fi pastrate in stare proaspata intre 6-8 luni, daca li se asigura conditii de temperatura si umiditate specifice. Cel mai bine insa se vor pastra merele a caror dezvoltare nu a fost stimulata chimic.

Se recomanda asigurarea unor temp. cat mai aproape de 0 gr.C si la o umiditate crescuta ( 88-92%) a aerului in beciuri sau pivnite.

In fiecare an, inainte de introducerea merelor in depozit, se recomanda sa se faca o dezinfectie si o desinsectie; dupa curatenie, se lasa sa se usuce bine.

 Acelasi lucru se face si cu lazile in care se pun merele, evitandu-se transmiterea bolilor si daunatorilor de la o recolta la alta si pt a preveni dezvoltarea mucegaiului ce poate deprecia fructele. Lazile se vor pune sa se usuce la soare.

Merele se recolteaza in fct de soi; dupa recoltare, inainte de introducere in depozite, merele se vor lasa o noapte afara, in lazi de lemn/plastic, pt pre-racire.

Cele mai indicate soiuri de mere pentru depozitare sunt: Jonathan, Idared, Starkrimson, Golden Delicios, Prima și Wagner.