-

Păstrarea fructelor în stare proaspătă II

Continuam sa vorbim despre pastrarea fructelor in stare proaspata la nivelul gospodariilor/fermelor.

Gutuile se vor recolta numai dupa ce puful de pe ele a cazut ( in popor se spune ca cele mai bune gutui se recolteaza dupa Sf Dumitru);

se aseaza in lazi de lemn si se vor pastra in depozite frigorifice, cu temp de 0 gr C si umidit. 90%, circa 3-4 luni.  In pivnite, pot fi pastrate 2 luni, cu temp.1-2 gr.C.

Perele – se recolteaza cd ajung la maturitate pentru valorificare imediata, si mai devreme, cd culoarea este verde-galbui pentru depozitare. Deoarece coaja perelor este mai subtire decat cea a merelor, vatamarea si deprecierea se face mai usor, de aceea este bine sa fie asezate dupa recoltare in ladite prevazute cu cofraje de plastic si se vor lasa peste noapte afara, pt pre-racire. Temp. de pastrare este de -1gr.C, iar umidit aerului de 90% , timp de 3-4 luni. Saptamanal se face trierea lor (verificarea și eliminarea celor stricate pentru a preveni îmbolnăvirea celorlalte).

Prunele - se recolteaza pt comercializare, inainte de grd de maturare; pentru pastrare in depozite se aseaza in ladite, la temp de 0 gr.C si umidit 90%, max 2luni.

Recoltarea nucilor se realizează în funcție de modul de valorificare: la începutul toamnei,când coaja verde a crăpat și se despinde ușor de pe nucă, iar miezul are o culoare galbenă.

- Pentru dulceața de nuci verzi- recoltarea se face când fructele au 1,5-2,0 cm în diamentru;

- Pentru lichior - nucile se recoltează înainte de întărirea endocarpului;

- Pentru sămânță-  nucile se recoltează când epicarpul crapă;

     

Recoltarea nucilor se poate realiza manual sau mecanizat, cu vibratoare speciale care scutură fiecare șarpantă. Adunatul nucilor se face manual sau mecanizat.

Inainte de depozitare, se vor lasa intinse la soare cateva zile pt a se usca bine.

 

Nucile se pastreaza in coaja, in lazi de lemn, saci de panza/hartie, pt a evita mucegairea, la temp.de 0-3 gr.C si umidit 75%, pana la 1an jumate. Se pot comercializa in coaja sau numai miezul.

Stiati că:

Nucile sunt un aliment sănătos, fiind potrivite atât pentru gustările de peste zi, cât şi în salate, preparate de patiserie si traditional in coliva? Cu un conţinut bogat de acid folic, vitaminele A, C, E, K, colină, magneziu, fosfor, potasiu, calciu, proteine, fibre, acizi graşi Omega 3 şi 6, nucile sunt unele dintre cele mai nutritive alimente.

Strugurii de masa se recolteaza cu grija pt a nu distruge stratul de pruina, cu rol important in pastrare. Se aseaza in ladite si se depoziteaza in camera frigorifice la temp.de 0 gr.C si umidit. 95%. Se pot pastra 5-6 luni. Mare atentie la trecerea brusca de la temp de pastrare, la cea din magazine, care daca nu e facuta treptat, duce la deprecierea strugurilor.