-

Păstrarea proaspătă a fructelor în gospodării

AfinelesiAgrisele se vor recolta direct in cosulete sau casolete de plastic si se pastreaza in frigidere la  temp. de 0 gr C si umidit. 90%; afinele 3-4 zile, agrisele pana la 2-3 saptamani.

 

Coacazele se culeg ciorchini intregi, cd bobitele au culoarea specifica soiului si se aseaza in  cosulete sau casolete de plastic si apoi in ladite. Se pot pastra pana la 2 sapt. daca se tin in frigidere la  temp de 0-1 gr C si umidit. 85- 90%.

Murele se vor recolta direct in cosulete sau casolete de plastic (cu max 5 zile inainte de a fi comercializate) si se tin in frigidere la temp de 0-1 gr C si umiditate  85- 90%.  Dupa aceasta perioada, incep sa fermenteze si isi pierd calitatile nutritive.

Zmeura se recolteaza intotdeauna in ziua in care se consuma, prelucreaza sau comercializeaza sau cel mult cu o zi inainte, fiind foarte perisabila. Se face direct in cosulete/casolete/pahare de plastic; daca se recolteaza cu o zi inainte se tin in frigidere la  temp de 0 gr C si umiditate  90%.

Capsunii daca se urmareste comercializarea lor, se recolteaza cand sunt pe jumatate copti si se aseaza direct in cosulete sau casolete de plastic si apoi in ladite. Se pot pastra pana la 2 sapt daca se tin in frigidere la temp de 0-1 gr C si umiditate  85- 90%.  Dupa aceasta perioada pulpa se inmoaie, pierd in greutate si in calitate.

Ciresele si Visinele se vor aseza direct in ladite mici in timpul recoltarii si se pot pastra max.2 sapt daca se tin in frigidere la  temp de 0 gr C si umiditate  85- 90%.

Caisele se vor aseza in ladite mici in timpul recoltarii si se pot pastra pana la 2 sapt. daca se tin in frigidere la temp de 0 gr C si umiditate  90%. In depozitele moderne cu atm controlata se pot pastra si 1 luna.

Piersicile se vor recolta inainte ca pulpa sa se inmoaie, evitand astfel deteriorarea pielitei. Cand fructele au inceput sa se coloreze pe partea opusa coditei, se pot recolta. Nu se recomanda recoltarea lor cd sunt prea verzi pt ca isi pierd calitatile senzoriale. Se vor aseza in ladite prevazute cu cofraje de plastic; se vor depozita in frigidere la  temp de 0 gr C si umiditate  90%,  putand fi pastrate pana la o 1 luna; in depozitele moderne  cu atm controlata se pot pastra si 6-7 sapt.

Nectarinele se vor recolta cd pielita a capatat culoarea de maturitate, dar inainte ca pulpa sa se inmoaie, evitand astfel deteriorarea pielitei. Se vor aseza in ladite prevazute cu cofraje de plastic; se vor depozita in frigidere la  temp de 0 gr C si umiditate  90%,  putand fi pastrate pana la 2 sapt; In depozitele moderne  se pot pastra si 4 sapt.

Alunele si migdalele - dupa recoltare se vor intinde la soare 4-5 zile sa se usuce bine, apoi se vor pastra in ladite de lemn, saci de hartie sau panza, in spatii cu temp. de 0 gr C si umidit. 75%. Pot fi pastrate ca si nucile, 1an si jumatate, daca se respecta cond de temp si umidit.