-

Preparate dulci, din gutui

Azi pregatim ceva dulce impreuna, folosind ca materie prima din roadele lunii Octombrie, gutuile, proaspat recoltate dupa Sf. Dumitru.

Gutuile, colorate parcă de însăşi gazda lor Toamna, sunt recunoscute pentru beneficiile pentru sanatate: contin vitamine:   A, B3, C, săruri de fier, potasiu, calciu şi magneziu, fibre, pectine, antioxidanti.

Specialiştii au atribuit gutuilor multe proprietăţi benefice organismului nostru, printre care se numără şi acţiunea antiinflamatoare, astringentă, analgezică, emoliantă, tonică şi expectorantă.

Deci, azi facem peltea sau jeleu natural de gutui,  un produs de tip oriental, s-a răspândit în timp, mai ales în Moldova şi Ţara Românească.

Iniţial, acest tip de desert era întâlnit numai in casele boieresti, apoi treptat a devenit un desert comun.

Pelteaua de gutui este un produs 100% natural, fără conservanţi..Cu textura unui jeleu şi aroma intensă a gutuilor pârguite de soare, preparatul te provoacă să-i descoperi secretele arămiului dens şi onctuos ca mierea.

 

Peltea de gutui “Ca la bunica”, reteta culeasa de la Chef Nicolaie Tomescu: 

Ingrediente:

  • 2,5 kg gutui
    0,8 kg zahăr – 800g
    2 lămâi
    Un praf de sare

Mod de preparare:

Se curată gutuile de coajă și cotoare. Se păstrează atât gutuile cât și cotoarele, care se spală și se țin în apă rece până le terminăm pe toate de curățat.

Punem cojile și cotoarele într-o oală cu apă atât cât se le acopere la fiert pentru o oră, iar dacă mai este nevoie mai adăugăm câte puțină apă.

Strecurăm și sucul astfel obținut îl turnăm peste gutuile curățate alături de zahăr și sucul de lămâie, praful de sare și mai adăugăm 1 litru de apă; fierbem 1 ora până se înmoaie bine fructele.

Strecurăm printr-o sită fină lichidul bine și îl punem la fiert, la foc mic; iar la fiecare 20 de minute luăm din compoziție și o lăsăm la temperatura camerei iar dacă se gelifică, avand o culoare frumoasa, aramie, este gata.

Turnăm în borcane sterilizate,  le fixăm capacele şi le întoarcem cu gura în jos(sa nu patrunda aerul); se învelesc în cârpe curate  și se lasă 24 de ore să se răcorească încet.

Simplu și gustos, un preparat ideal de păstrat pentru zilele friguroase de iarnă.
Cu restul de gutui putem face dulceață sau marmeladă, adăugând în plus câteva linguri de zahăr, atât cât ne place de dulce.