-

Cum se obține cidrul

Productiile obtinute din plantatiile de mere depasesc adeseori posibilitatile de valorificare si depozitare in stare proaspata, obligand producatorii  sa le transforme in bauturi fermentate din mere, numite cidruri.

Franta este tara cu cea mai mare productie de cidru, care, in cea mai mare parte (85 - 90%) este supus distilarii pentru obtinerea rachiului de mere invechit cunoscut sub numele de Calvados.

Si la noi, in ultimul timp  s-a extins producerea cidrului, o deosebita bautura fermentata obtinuta din mere, bogata in magneziu, siliciu, fier, potasiu, calciu, si vitaminele A, B si C.

Merele din sortimente diferite, de preferat cele mai acrisoare dar sanatoase, bine coapte si nelovite, sunt spalate si zvantate. Ele se maruntesc prin diferite procedee si utilaje (zbrobitoare, razuitoare, masini de tocat, etc.), pregatindu-se in acelasi mod ca pentru obtinerea sucului de mere, adica masa rezultata se transfera la o presa manuala de stors, in saculete de panza rezistenta, sau la o pasatrice, extragandu-se cat mai mult suc (incalzirea pana la 55 - 60oC mareste randamentul si inhiba o parte din enzimele ce provoaca innegrirea mustului).

Sucul rezultat se trateaza cu dioxid de sulf in solutie ca antioxidant ce previne innegrirea mustului obtinut.

Mustul tratat este depozitat in incaperi racoroase (la temperaturi sub 10oC), timp de 8 - 12 ore pentru limpezire - deburbare . Partea limpede este colectata cu un furtun, iar sedimentul se refoloseste cu alte sarje. Mustul limpede sulfitat, continand zaharuri (cca. 50 - 100g/l) este supus corectarii concentratiei de zahar prin adaos de zahar, tinand cont ca, teoretic, din 17g zahar rezulta 1o alcoolic la litru, iar cidrul va trebui sa aiba o tarie alcoolica de cel putin 12%.

Adaosul de zahar in cazul descris va fi diferenta dintre continutul de zaharuri existent in must (masurabil cu refractometrul de mana) si cel necesar pentru taria de 12o alcoolice.

Mustul astfel pregatit este insamantat cu inoculul ( maiaua) de drojdii pregatite in prealabil din drojdii ce se comercializeaza sau din drojdiile de vin selectionate chiar de producator. 

Durata fermentatiei zgomotoase in conditii normale dureaza cam 7 - 10 zile, dupa care ea continua lent, cateva zile.

Cam la 2 - 3 saptamani dupa terminarea fermentatiei, cidrul se limpezeste si se transfera in sticle pentru a fi consumat ulterior, ingrijindu-se la fel ca si vinul din struguri.

Un cidru bine pregatit si ingrijit, cand este consumat dupa cativa ani, va crea consumatorului senzatii de placere de neuitat, contribuind totodata la mentinerea unui echilibru mineral-vitaminic bun al organismului.

Drojdia tulbure de pe fundul vasului se poate folosi drept inocul pentru alte sarje de vin sau se valorifica pentru obtinerea rachiurilor distilate.