-

Despre cultura coacăzului

Azi prezentăm informații despre cultura coacazului, Ribes species cu un potential biologic ridicat;  creste spontan in zonele de munte din Europa (Alpi, Carpati), Asia si America de Nord.

Speciile de coacaz au fost introduse destul de tarziu in cultura, sfarsitul sec XV; in Evul Mediu era cultivat  doar in gradinilie manastirilor.

Dintre numeroasele specii de  coacaz, doar coacazul negru – Ribes nigrum- coacazul rosu – Ribes rubrum – si cel alb – Ribes niveum- au valoare comerciala.

Coacazul in Austria este cunoscut sub numele de Ribise; in Franta coacazul negru se numeste „Cassis”, denumire ce vine de la buchetul vinului care aminteste de acest fruct (ex. Cabernet Sauvignon); In Germania si-a primit denumirea dupa ziua Sf Stefan.

Are cerinţe moderate faţă de factorii de mediu, motiv pentru care poate reprezenta o bună alegere pentru cei care vor să investească în domeniul agricol. Coacăzul este unul dintre arbuștii care se înmulțesc ușor, intră repede pe rod, iar fructele obținute au multiple beneficii pentru organism, aducand profitabilitate cultivatorilor  In primii 2-3 ani de la plantare, arbustul de coacaz produce o cantitate mica de fructe, insa, dupa aceasta perioada, arbustul atinge potentialul biologic optim, capabil sa dea productii de 5-8 tone/ha.

Coacazele reprezinta o importanta sursa de elemente nutritiv-terapeutuce, avand continut ridicat de: zaharuri, acizi organici, sodiu, potasiu, calciu, fier, fibre alimentare si vitamine ( A, D, C, B6, B12).

Coacazul este un arbust cu o crestere erecta, ce formeaza 15-25 de tulpini, inalte de 1-1,5 m. In sol, dezvolta un sistem radicular puternic ramificat, pe adancimea de 15-50 cm. Dezvoltarea superficiala a sistemului radicular impune efectuarea lucrarilor de intretinere cu grija, pentru a nu vatama radacinile. Tulpinile cresc viguros in primii ani, apoi intensitatea de crestere se reduce. Ramurile tinere sunt fin pubescente, prevazute cu glande mici, ce emana un miros intens, specific.. Arbustul infloreste in aprilie-mai, iar fructele se matureaza in luna iulie. Polenizarea este realizata de insecte (entomofila).

Cerintele fata de clima si sol

Coacazul suporta bine semi-umbra, dar potentialul sau biologic se manifesta in conditii de lumina deplina.

Cele mai bune rezultate se obtin in zonele unde temperatura medie anuala este cuprinsa intre 7,5 si 8,5℃. In timpul repausului vegetativ, rezista pana la temperaturi de -28℃.

Arbustul este pretentios fata de apa si necesita minim 700 mm precipitatii/an.

Solul preferat de coacaz trebuie sa fie fertil, profund, cu o textura argiloasa si sa dreneze bine apa.

Se aleg terenuri conform cerintelor pedo-climatice ale arbustului. Parcela aleasa trebuie sa fie amplasata la o distanta fata de drumurile intens circulate si la cativa km fata de poluantii industriali. Panta terenului nu trebuie sa depaseasca 10-15%.

Cele mai bune premergatoare pentru coacaz sunt plantele leguminoase anuale sau perene (mazare, fasole, trifoi, lucerna), precum si unele plante tehnice (rapita, mustar, Tagetes sp.). Terenul se va pregati cu minim 60 zile inainte de plantare.